Noua Zeelandă este îngrijorată de prezența navelor militare chineze în regiune

28 Mart. 2022, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2022, 13:15 // Actual //  MD Bani

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat luni că este îngrijorată de eventuala militarizare a Pacificului în urma unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon, informează Reuters.

Guvernul Insulelor Solomon a confirmat vineri că intenţionează să îşi „diversifice” relaţiile de securitate, pe care le are deocamdată doar cu Australia. Anunţul a alarmat conducerile de la Canberra, Wellington şi Washington, scrie agenţia citată.

„Considerăm astfel de acţiuni o potenţială militarizare a regiunii şi de asemenea vedem foarte puţine motive, din punct de vedere al securităţii în Pacific, pentru o astfel de necesitate şi o astfel de prezenţă”, a răspuns Ardern la Radio NZ când a fost întrebată dacă consideră acceptabilă staţionarea unor nave militare chineze în arhipelagul din Oceania. „Considerăm acest lucru extrem de îngrijorător”, a adăugat ea, conform Agerpres.

Liderul opoziţiei din Insulele Solomon, Matthew Wale, şi-a exprimat într-un interviu acordat televiziunii ABC dezamăgirea că Australia nu a acţionat pentru a împiedica acordul cu China, deşi îl avertizase pe înaltul comisar (ambasadorul – n. red.) australian încă de anul trecut.

Ambasadorul Lachlan Strahan a răspuns luni printr-un mesaj pe Twitter: „Australia şi-a manifestat regulat şi respectuos (faţă de Insulele Solomon) preocuparea privind acordul de cooperare în domeniul securităţii propus între China şi Solomon”.

Înaltul comisar a adăugat că „familia pacifică” este cel mai bun furnizor de securitate pentru Insulele Solomon, iar şefa diplomaţiei australiene, Maris Payne, a dat rapid „like”, apreciind mesajul.

Oficialităţi americane s-au arătat de asemenea îngrijorate de noua relaţie militară creată de China, afirmând în februarie că aceasta ar putea fi un motiv pentru redeschiderea unei ambasade a SUA la Honiara, capitala Insulelor Solomon.

Premierul australian Scott Morrison a declarat jurnaliştilor că va discuta luni subiectul cu omologii săi din Papua Noua Guinee şi Fiji. „Este o problemă îngrijorătoare pentru regiune, dar nu a constituit o surpriză”, a apreciat el.

Insulele Solomon, naţiune insulară cu o populaţie sub un milion, situată la circa 2000 de kilometri la nord-est de Australia, a recunoscut diplomatic în 2019 China, în locul Taiwanului – un indiciu al creşterii influenţei Beijingului în Pacific, consideră Reuters.

Cea mai cunoscută insulă din arhipelagul Solomon este Guadalcanal, unde în 1942-1943, în timpul celui de-al doilea război mondial, s-au dat lupte grele între forţele americane şi japoneze.

Realitatea Live

22 Mai 2024, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mai 2024, 16:25 // Actual //  Lupu Eduard

Finlanda și Regatul Unit discută despre posibilități de limitare a mișcării tancurilor petroliere fantomă din flota rusească. Aceste nave nu doar că transportă petrol, sfidând limitele de preț din Occident, dar reprezintă și o amenințare pentru mediu, deoarece majoritatea tancurilor din flotă sunt vechi și au standarde de siguranță reduse.

Reprezentanții de la Londra și Helsinki iau în considerare planuri de implicare a țărilor terțe în blocarea mișcărilor tancurilor rusești în Marea Baltică și Canalul Mânecii, a declarat ministrul finlandez de externe Elina Valtonen pentru The Guardian în timpul unei vizite în capitala britanică.

Aproximativ 100 de tancuri care transportă petrol rusesc trec pe lună prin strâmtoarea Viru (parte a Golfului Finlandei) între Finlanda și Estonia. Iarna trecută, tancurile cu vechime între 15 și 20 de ani (și fără asigurare occidentală) au reprezentat aproape 58% din exporturile rusești de petrol peste Marea Baltică (58 de milioane de barili), potrivit Kpler și un consorțiu de asigurători P&I International Group. Chiar și navele mai vechi au scos 14,8 milioane de barili.

În încercarea de a ocoli plafonul și sancțiunile occidentale, Rusia a învățat să reînregistreze rapid companiile care dețin cisterne și navele în sine. În această situație, este din ce în ce mai puțin clar cât de bine respectă tancurile și proprietarii lor măsurile de siguranță.

Există dovezi că flota din umbră ignoră cerințele companiilor de asigurări, dar este evident că în acest fel încearcă să eludeze cerințele de respectare a plafoanelor de preț, a menționat Valtonen. Prin urmare, potrivit acesteia, UE se gândește la noi sancțiuni, iar țările G7 explorează și posibilitatea de a contracara acțiunile anti-sancțiuni ale Rusiei. Ministrul a adăugat:

Luăm în considerare mai multe modalități de a îngreuna mișcarea acestor nave, ci și țărilor sub pavilionul cărora operează.

UE trebuie să colaboreze „cu parteneri și aliații din întreaga lume pentru a găsi modalități eficiente de a pune capăt acestei situații, deoarece acțiunile Rusiei nu numai că reprezintă un risc pentru mediu, ci îi permit și să continue să exporte petrol și să genereze valută pentru ea. economie”, care acum se concentrează în mare parte pe războiul cu Ucraina și confruntarea cu Occidentul.

„Vom folosi organizații internaționale și vom analiza, de asemenea, în ce măsură dreptul maritim internațional ne permite să interzicem efectiv astfel de transporturi”, a spus ministrul.

Dreptul internațional (în primul rând Convenția ONU din 1982 privind dreptul mării) asigură libertatea navigației. Prin urmare, este dificil pentru orice țară să interfereze cu circulația navelor, a recunoscut Valtonen. Dar acele legi „au fost scrise pentru o lume complet diferită de cea pe care o vedem acum”, a remarcat ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău