Agenția ONU pentru Refugiați în Moldova și maib își unesc eforturile pentru a oferi asistență refugiaților

28 Mart. 2022, 17:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2022, 17:01 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Războiul din Ucraina este o tragedie umană teribilă care ne afectează pe fiecare. Moldova este țara cu cel mai mare număr pe cap de locuitor de refugiați, care au evadat din zona de conflict. Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) este în prima linie concentrând eforturile de asistență pentru a ajuta refugiații și familiile moldovenești care îi găzduiesc. Maib anunță cu mândrie că a fost selectată de UNHCR pentru a furniza produse și servicii bancare în cadrul efortului umanitar al agenției.

În limitele parteneriatului, maib va emite și distribui carduri bancare refugiaților. Acestea vor permite beneficiarilor să-și asigure finanțele și să acceseze produse financiare, precum și numerar pentru tranzacții cotidiene. Maib va emite carduri bancare Mastercard care pot fi folosite pe larg pentru operațiuni în întreaga țară.

Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Moldova:

„Asistența financiară este cea mai demnă modalitate de a ajuta familiile din Ucraina. Aceasta le oferă refugiaților posibilitatea de a alege cea mai bună opțiune pentru ei și familiile lor. Asistența financiară oferă beneficii atât refugiaților, cât și economiei gazdă”.

Giorgi Shagidze, CEO maib:

„Suntem onorați să colaborăm cu UNHCR și să fim parte a efortului umanitar pe care îl oferă. Rolul nostru este să acordăm posibilitate oamenilor care se află în circumstanțe dificile să acceseze servicii bancare care să răspundă necesităților lor de zi cu zi. Țin să mulțumesc încă o dată UNHCR, Guvernului Republicii Moldova și cetățenilor moldoveni care s-au mobilizat și au oferit ajutor rapid și generos refugiaților”.

Despre UNHCR

UNHCR, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru oamenii forțați să-și părăsească locuințele din cauza conflictelor și persecuției. Oferim asistență pentru a salva vieți, precum adăpost, hrană și apă, ajutăm la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care asigură oamenilor un loc sigur pe care să-l numească acasă. Activăm în peste 130 de țări, folosind experiența noastră pentru a proteja și îngriji milioane de oameni.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,9% din credite, conform situației din 31 decembrie 2021. Banca oferă 26% din creditele ipotecare acordate moldovenilor, deservește peste 35% din populația Moldovei și se numără printre cei mai mari angajatori din țară.

Banca este bine capitalizată, cu un coeficient de capital de nivel 1 de 21,1% la 31 decembrie 2021. Maib este recunoscută pe larg pentru calitatea deservirii și produsele sale inovative. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

22 Mai 2024, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mai 2024, 16:25 // Actual //  Lupu Eduard

Finlanda și Regatul Unit discută despre posibilități de limitare a mișcării tancurilor petroliere fantomă din flota rusească. Aceste nave nu doar că transportă petrol, sfidând limitele de preț din Occident, dar reprezintă și o amenințare pentru mediu, deoarece majoritatea tancurilor din flotă sunt vechi și au standarde de siguranță reduse.

Reprezentanții de la Londra și Helsinki iau în considerare planuri de implicare a țărilor terțe în blocarea mișcărilor tancurilor rusești în Marea Baltică și Canalul Mânecii, a declarat ministrul finlandez de externe Elina Valtonen pentru The Guardian în timpul unei vizite în capitala britanică.

Aproximativ 100 de tancuri care transportă petrol rusesc trec pe lună prin strâmtoarea Viru (parte a Golfului Finlandei) între Finlanda și Estonia. Iarna trecută, tancurile cu vechime între 15 și 20 de ani (și fără asigurare occidentală) au reprezentat aproape 58% din exporturile rusești de petrol peste Marea Baltică (58 de milioane de barili), potrivit Kpler și un consorțiu de asigurători P&I International Group. Chiar și navele mai vechi au scos 14,8 milioane de barili.

În încercarea de a ocoli plafonul și sancțiunile occidentale, Rusia a învățat să reînregistreze rapid companiile care dețin cisterne și navele în sine. În această situație, este din ce în ce mai puțin clar cât de bine respectă tancurile și proprietarii lor măsurile de siguranță.

Există dovezi că flota din umbră ignoră cerințele companiilor de asigurări, dar este evident că în acest fel încearcă să eludeze cerințele de respectare a plafoanelor de preț, a menționat Valtonen. Prin urmare, potrivit acesteia, UE se gândește la noi sancțiuni, iar țările G7 explorează și posibilitatea de a contracara acțiunile anti-sancțiuni ale Rusiei. Ministrul a adăugat:

Luăm în considerare mai multe modalități de a îngreuna mișcarea acestor nave, ci și țărilor sub pavilionul cărora operează.

UE trebuie să colaboreze „cu parteneri și aliații din întreaga lume pentru a găsi modalități eficiente de a pune capăt acestei situații, deoarece acțiunile Rusiei nu numai că reprezintă un risc pentru mediu, ci îi permit și să continue să exporte petrol și să genereze valută pentru ea. economie”, care acum se concentrează în mare parte pe războiul cu Ucraina și confruntarea cu Occidentul.

„Vom folosi organizații internaționale și vom analiza, de asemenea, în ce măsură dreptul maritim internațional ne permite să interzicem efectiv astfel de transporturi”, a spus ministrul.

Dreptul internațional (în primul rând Convenția ONU din 1982 privind dreptul mării) asigură libertatea navigației. Prin urmare, este dificil pentru orice țară să interfereze cu circulația navelor, a recunoscut Valtonen. Dar acele legi „au fost scrise pentru o lume complet diferită de cea pe care o vedem acum”, a remarcat ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău