Maia Sandu, despre riscurile de a rămâne fără gaz din 1 mai: Nu există vreun semnal din partea Rusiei pe acest termen

Șefa statului, Maia Sandu, exclude posibilitatea unui scenariu în care Moldova să rămână fără gaz de la 1 mai. „Nu există niciun semnal din partea Federației Ruse pe acest termen”, a declarat Sandu la Bună Seara de la Moldova 1.

Foto: Colaj

„Această speculație probabil pornește de la faptul că în protocolul semnat în toamnă a existat o înțelege de inițiere a discuțiilor pe restructurarea datoriilor pe care Federația Rusă încearcă să le înainteze Republicii Moldova. Termenul pentru inițierea acestor discuții era 1 mai. Între timp urmează să se facă acest audit, din cauza războiului nu au fost suficiente aplicații pentru a selecta o companie care să-l facă”, explică președinta.

Auditul la Moldovagaz nu va avea loc până pe 1 mai, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. În opinia sa, dacă în perioada imediată se selecta compania care să-l efectueze, avea la dispoziție în jur de 2 luni și era clar când urma să fie finalizat. În situația în care auditul s-a amânat guvernare are niște scenarii, printre care „amânarea termenului” pentru circa 10 luni. „Se convine ca 1 mai să fie pe altă dată. Al doilea scenariu - Gazprom decide să nu mai furnizeze gaz și atunci noi vom ieși pe piață și cumpărăm gaz de pe piață ”, a spus Spînu.

La rândul său, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că au fost făcuți anumiți pași pentru a solicita Gazpromului extinderea auditului, care urma să fie realizat până în 1 mai 2022, de la 10 luni până la un an. „Guvernul, ca acționar a vrut să efectueze acest audit mai amplu, anume axându-se pe datorii, dar în legătură cu situația care este, evident că noi deja vedem că nu putem să realizăm acest lucru până la data de 1 mai, de aceea am făcut anumiți pași pentru a solicita acționarilor să extindem perioada, să semnăm un protocol separat”, a declarat Ceban

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că la moment nu se discută despre stabilirea unor noi termeni noi pentru auditul la MoldovaGaz. „Companiile internaționale, din nou au ezitat să vină în contextul războiului din Ucraina”, a spus Gavrilița.

Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale, la data de 12 ianuarie. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.


Pub