„Este o realizare importantă pentru țara noastră și care va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienței în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie și sporire a eficienței energetice”, arată comunicatul emis de autoritățile noastre.
La rândul său, politologul Dionis Cenușă susține că trebuie clarificate câteva lucruri, referitor la această inițiativă.
„Mecanismul de achiziție a gazelor este unul voluntar. De aceea, sustenabilitatea acestuia depinde de țările UE care vor adera la mecanism. Cu cât mai mari vor fi țările (în termeni de consum intern), cu atât mai ușor va putea fi negociat un preț mai bun pentru gazul livrat. În prezent, pentru Moldova contează prețul de achiziție, deși siguranța livărilor are și ea o anumită relevanță din cauza agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei.
Dacă un asemenea mecanism va fi pus pe picioare și Moldova va putea achiziționa gaz prin intermediul lui, atunci această afacere trebuie să fie în mod neapărat profitabilă/sustenabilă. În caz contrar, va deveni o piesă dificilă în dezbaterile politice. Dacă Moldova va cumpără gaz de câteva ori mai scump decât cel oferit de Rusia, atunci forțele pro-UE vor trebuie să subvenționeze populația și business-ul (cu toate costurile de rigoare), acceptând să plătească prețul geopolitic pentru detașarea de Rusia. Acest lucru însă va permite forțelor pro-ruse să folosească și mai mult argumentul gazului rusesc ieftin la următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale.
În fine, problema generală nu este stricto sensu în accesul la gaz (UE sau în vecinătatea sa acces la gaz, doar că acesta e rusesc), ci prețul pe care este dispus să o plătească o țară pentru gaz non-rusesc că să fie independentă geopolitic față de Rusia”, a comentat Cenușă.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!