Deficitul bugetar bagă în sperieți autoritățile! Budinaschi: Războiul din Ucraina a lovit dur în economia Moldovei

26 Mart. 2022, 12:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Mart. 2022, 12:45 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina a lovit dur în economia Republicii Moldova, a majorat brusc cheltuielile și a redus din venituri. Respectiv, deficitul bugetar, planificat anul trecut la 15 miliarde de lei, ar urma să crească cu, cel puțin, 6 miliarde de lei, a declarat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

Ministrul spune că luna viitoare pe masa Parlamentului va ajunge proiectul rectificării bugetului de stat pentru anul 2022.

Am avut multiple necesități suplimentare pe partea de cheltuieli, ne-am confruntat cu criza energetică, am venit cu indexarea pensiei, criza refugiaților. Toate aceste aspecte ne duc la sporirea deficitului cu încă 6-7 miliarde de lei. Partenerii noștri au fost foarte receptivi, FMI a inițiat revizuirea programului, vom avea o actualizare a programului semnat anul trecut. Acest deficit planificăm să fie acoperit în întregime din împrumuturi și din granturi”, a mai spus ministrul finanțelor.

Pentru anul 2022, veniturile bugetului de stat au fost planificate la 50,1 miliarde lei, cu 9,2% mai mult decât a fost precizat pentru anul 2021, cheltuielile – 65,2 mld. lei, în creștere cu 13,2% față de indicatorul precizat pentru anul curent, iar deficitul bugetar va atinge 15,1 mld. lei.

Datoria de stat internă nu va depăşi 39,5 miliarde de lei, iar datoria de stat externă – 63,7  miliarde de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!