Dmitri Medvedev şi muşchii umflaţi ai ruşilor: „Sancţiunile occidentale nu vor influenţa Kremlinul”

26 Mart. 2022, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Mart. 2022, 17:28 // Actual //  bani.md

Este „o prostie” să crezi că sancţiunile occidentale împotriva întreprinderilor ruseşti ar putea avea vreun efect asupra guvernului de la Moscova, a declarat fostul preşedinte rus şi adjunctul şefului Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, potrivit Sky News.

Sancţiunile nu vor face decât să consolideze societatea rusă şi nu vor provoca nemulţumirea populaţiei faţă de autorităţi, a declarat Medvedev într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă RIA.

Occidentul a impus o serie de sancţiuni Rusiei în urma invaziei din Ucraina, unele vizând în mod special oameni de afaceri miliardari despre care se crede că sunt apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin.

„Să ne întrebăm: poate vreunul dintre aceşti mari oameni de afaceri să aibă chiar şi cel mai mic cuantum de influenţă asupra poziţiei conducerii ţării? Vă spun deschis: nu, în niciun caz”, a declarat dl Medvedev.

Fostul preşedinte a mai declarat că sondajele de opinie arată că trei sferturi dintre ruşi susţin decizia Kremlinului de a desfăşura o operaţiune militară în Ucraina şi chiar mai mulţi îl susţin pe Vladimir Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!