(stop-cadru) Gaibu: Sunt sigur că vor apărea meme-uri, dar hrișca ar putea să dispară de pe rafturi și vă explic de ce

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a vorbit despre produsele care ar putea fi deficitare în Republica Moldova, în timpul apropiat. Printre cele menționate de ministru este doar hrișca. „Este un produs preponderent crescut în Ucraina și Rusia. Crește în foarte puține țări, în Moldova nu, de aceea cel mai probabil nu va fi, cel puțin un timp oarecare, pe rafturi”, a declarat Gaibu la emsiunea Freedom de la TV8. 

Foto: Colaj UNIMEDIA

Întrebat despre produsele care ar putea dispărea de pe rafturi, Sergiu Gaibu răspunde - hrișca.

„Sunt sigur că vor apărea anumite meme-uri, dar vă explic de ce. Fiindcă hrișca este un produs preponderent crescut în Ucraina și Rusia. Crește în foarte puține țări, în Moldova nu, de aceea cel mai probabil nu va fi, cel puțin un timp oarecare pe rafturi.

Nu cunosc exact, dar știu că există anumite cantități, dar este riscul ca el să se finalizeze. Acest produs este crescut preponderent în Ucraina și Rusia.

Sunt o sumedenie de alternative, fiindcă noi avem o sumedenie de alternative de mixuri de cereale, inclusiv producătorii noștri fac mulți fulgi, combinații de cereale. Da, posibil compoziția pe raft se va schimba, tipurile de etichetă, dar în principiu nu este posibil ca cerealele și crupele să dispară”, a declarat ministrul Economiei.

Acum o săptămână, Sergiu Gaibu, a dat asigurări că orice reducere a importurilor din est, poate fi acoperită „cu ușurință” din alte surse. „Avem și producție locală, există și importuri din alte țări, deci aceste cote pot fi cu ușurință suplinite”, a spus Gaibu pentru Europa Liberă. El a admis atunci însă că ar putea fi nevoie ca unele produse să fie înlocuite parțial.

„Poate să existe o ușoară schimbare în structură, spre exemplu hrișca, care este un produs preponderent important din Rusia și Ucraina, să fie necesar de înlocuit cu alte tipuri de crupe existente pe piață. Dar motive semnificative de îngrijorare nu sunt”, a spus ministrul.

Autoritățile au început discuții cu firmele din domeniu. Acestea au făcut deja „comenzi majorate” din alte surse. „Deci nu va fi nici o problemă în ceea ce privește asigurarea populației”, a spus ministrul Gaibu. El a estimat la data de 10 martie că doar stocurile disponibile ar fi suficiente pentru o perioadă de la 25 de zile la 2 luni în funcție de produs.

Anterior ministerul Economieia venit cu preci zări în contextul situației din Ucraina și îngrijorările cetățenilor în legătură cu prezența anumitor produse de consum în magazinele din țară. Astfel, ministrul a precizat că produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv țările Uniunii Europene.


Pub