Banca centrală a SUA a majorat dobânzile pentru prima dată din 2018

17 Mart. 2022, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2022, 16:17 // Actual //  MD Bani

Rezerva Federală a SUA crește ratele dobânzilor pentru prima dată din 2018, în încercarea de a ține sub control creșterea rapidă a prețurilor, transmite BBC.

Banca centrală a SUA a declarat că își mărește rata de referință cu 0,25 puncte procentuale și a semnalat planuri pentru noi creșteri ale dobânzii în lunile următoare.

Mișcările au loc în timp ce economia se confruntă cu o nouă incertitudine cauzată de războiul din Ucraina și focarele de coronavirus din China. Se așteaptă ca acestea să aibă repercusiuni globale pe scară largă.

Prin creșterea ratelor dobânzilor, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii (Fed) va face mai costisitoare împrumuturile pentru persoane fizice și persoane juridice.

Prin această măsură, autoritățile speră să reducă cererea de bunuri și servicii, contribuind la atenuarea inflației prețurilor în SUA, care a atins un nou maxim în ultimii 40 de ani de 7,9% luna trecută.

„Planul este de a restabili stabilitatea prețurilor, menținând în același timp o piață a muncii puternică”, a spus președintele Rezervei Federale, Jerome Powell. „Aceasta este intenția noastră și credem că putem face asta, dar trebuie să restabilim stabilitatea prețurilor”. „Nu vom lăsa o inflație ridicată să se înrădăcineze”, a spus el. „Costurile pentru asta ar fi prea mari”.

Planurile reprezintă o schimbare seismică a politicii băncii care supraveghează cea mai mare economie din lume. Fed a acționat cu prudență pentru a crește ratele dobânzilor după criza financiară din 2008 și le-a redus din nou când a lovit pandemia de coronavirus.

Creșterea ratei anunțată miercuri era așteptată și va împinge intervalul țintă pentru ratele cheie ale băncii de la 0,25% până la 0,5%.

Proiecțiile publicate după întâlnirea Fed arată că oficialii se așteaptă, de asemenea, ca rata dobânzii să crească la aproape 2% până la sfârșitul anului – cu un punct procentual complet mai mare decât au prezis în decembrie.

Pe lângă majorările ratelor dobânzilor, Fed va anula și alte stimulente, inclusiv achizițiile masive de titluri de trezorerie și alte active.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că economia SUA este bine poziționată pentru a face față creșterilor, respingând temerile că ar putea intra în recesiune.

„Probabilitatea unei recesiuni în următorul an sau ceva nu este deosebit de ridicată”, a spus el la o conferință de presă după întâlnirea Fed. „Toate semnele sunt că aceasta este o economie puternică, una care va putea să înflorească, ca să nu spun să reziste, dar cu siguranță să înflorească și în fața unei politici monetare mai puțin acomodative”.

Oficialii băncii se așteaptă ca economia SUA să crească cu 2,8% în acest an, iar inflația să scadă la aproximativ 4,3% până la sfârșitul anului. Aceasta este încă cu mult peste ținta de 2% a băncii, stârnind temeri că Fed se mișcă prea precaut.

În Marea Britanie – unde inflația a atins 5,5% în ianuarie – Banca Angliei a majorat deja dobânzile de două ori și este de așteptat să o facă din nou joi.

Au acționat și oficiali din multe alte țări, inclusiv Africa de Sud, Brazilia și Coreea de Sud.

Realitatea Live

Conferință de presă cu genericul: „Conținutul manualului: Manual clasa a XII-a – Istoria românilor și universală”
18 Feb. 2025, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 15:30 // Actual //  Ursu Victor

Administrația fostului președinte american Donald Trump ar fi solicitat Ucrainei dreptul la jumătate din toate veniturile generate de exploatarea resurselor naturale și 50% din valoarea noilor licențe emise pentru terți, conform unui proiect de acord clasificat drept „Privilegiat și confidențial,” citat de publicația britanică The Telegraph.

Acordul propus ar fi conferit Statelor Unite control asupra criteriilor de selecție și condițiilor pentru viitoarele proiecte de exploatare a resurselor din Ucraina, prin intermediul unui fond comun de investiții. Aceste prevederi, afirmă documentul, sunt menite să prevină ca „părțile ostile conflictului să beneficieze de reconstrucția Ucrainei.” SUA ar fi obținut, de asemenea, drepturi preferențiale asupra exporturilor de resurse, inclusiv minerale rare, petrol și gaze.

Potrivit The Telegraph, aceste condiții sunt echivalente cu o formă de colonizare economică și chiar mai dure decât repararea impusă Germaniei și Japoniei după cel de-al Doilea Război Mondial. Documentul ar fi reglementat inclusiv prin legislația statului New York, ceea ce ar fi generat îngrijorări în rândul autorităților ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi transmis la finalul anului trecut o propunere către administrația Trump pentru un parteneriat în exploatarea resurselor, oferind acces la metale rare în schimbul sprijinului militar. Însă, pe 14 februarie, Statele Unite au returnat o versiune modificată a acordului, pe care Zelenski ar fi refuzat să o semneze, invocând absența unor garanții clare de securitate.

Conform surselor citate de agenția Reuters, administrația Trump ar fi dorit ca Zelenski să semneze acordul „în orb,” fără să aibă timpul necesar pentru analiză detaliată. Refuzul acestuia ar fi fost calificat de oficialii americani drept „lipsit de viziune.”

Fostul președinte american a declarat anterior că ajutorul militar pentru Ucraina nu ar trebui să fie oferit gratuit, reamintind că SUA au alocat deja miliarde de dolari pentru sprijinirea Kievului. Trump a cerut compensații sub formă de acces la resursele Ucrainei, evaluând acest schimb la 500 de miliarde de dolari.

Zelenski a subliniat că Ucraina nu intenționează să cedeze gratuit resursele sale, dar este deschisă unui parteneriat echitabil. Totodată, liderul ucrainean a atras atenția asupra faptului că aproximativ 20% dintre resursele minerale ale țării, inclusiv aproape jumătate din zăcămintele de metale rare, se află pe teritoriile ocupate de Rusia. El a avertizat că, fără sprijin suplimentar din partea aliaților, Moscova ar putea transfera aceste resurse către state precum Coreea de Nord și Iran.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!