Maib: zi de zi alături de refugiații din Ucraina

17 Mart. 2022, 16:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2022, 16:25 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib continuă să acționeze cu grijă și solidaritate față de cetățenii ucraineni refugiați din calea războiului. Susținerea acordată de bancă se manifestată atât prin condițiile preferențiale create pentru o serie de produse și servicii bancare, cât și prin donații financiare substanțiale transferate pe conturile speciale anunțate de autorități.

Curs valutar avantajos

Una dintre primele măsuri pe care banca le-a implementat a fost oferirea unui curs avantajos pentru hrivna ucraineană.

Operațiunile de schimb valutar cu moneda ucraineană sunt disponibile în regim obișnuit în toată rețeaua de sucursale și agenții maib.

Anularea comisioanelor la bancomate

Pe 25 februarie, în a doua zi de conflict armat în Ucraina, atunci când și numărul refugiaților din țara noastră creștea vertiginos, am acționat rapid și am decis anularea comisionului în rețeaua de bancomate maib pentru operațiunile de retragere de bani de pe cardurile bancare emise de băncile ucrainene.

Astfel, cetățenii ucraineni pot retrage mijloace financiare la ATM-urile maib în lei moldovenești, dolari și euro, fără reținerea comisioanelor aplicate anterior (totuși, ar putea fi aplicate careva comisioane de băncile emitente).

Menționăm că pentru retragerea mijloacelor financiare în lei de pe cardurile unei bănci străine se aplica un comision standard de 1,5% + 20 lei și 2,5% + 1 USD/ 1 EUR pentru retragerile în valută.

Carduri Instant gratuite

Pentru că înțelegem necesitățile cetățenilor ucraineni, din 25 februarie aceștia pot solicita emiterea gratuită a cardurilor în lei, dolari și euro.

Cardurile instant, de tip Mastercard Gold, sunt deschise în lei și pot fi obținute imediat în sucursalele maib. Cardurile nominale în valută străină se eliberează în decurs de 24 de ore și pot fi livrate la orice adresă absolut gratuit (excepție făcând localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender).

Pentru deschiderea unui card bancar nerezidenții trebuie să prezinte pașaportul străin valabil sau actul de identitate național disponibil (buletin/card de identitate), cu transliterare în grafie latină.

Până în prezent maib a deschis 1243 carduri solicitanților din țara vecină.

Conturi de depozite deschise la maib

De asemenea, maib oferă posibilitatea deschiderii conturilor de depozit. Conform legislației, în cazul sumelor care depășesc valoarea de 10 000 euro, este necesară prezentarea actelor justificative privind proveniența mijloacelor financiare.

Donații financiare

În vederea susținerii refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, până la sfârșitul anului maib va dona o sumă de aproximativ 10 milioane de lei către fondul de sprijin pentru refugiați deschis de Ministerul Finanțelor. La sfârșitul fiecărei luni suma donațiilor va fi anunțată public pe pagina web a băncii.

​​Maib va dona o sumă fixă pentru fiecare tranzacție efectuată cu un card de debit sau credit emis de bancă și realizată la orice POS-terminal și în rețeaua e-commerce. Deținătorii de carduri maib care doresc să susțină această inițiativă sunt îndemnați să utilizeze cardurile cât mai frecvent posibil, pentru a spori suma donată fondului de sprijin pentru refugiați.

De asemenea, Consiliul băncii și Președintele maib au decis să doneze întregul salariu pentru luna februarie în conturile speciale pentru donații umanitare anunțate de Guvernul Republicii Moldova, totodată o donație substanțială este acordată de toți membrii Comitetului de Conducere.

Prima tranșă în valoare de 1 522 809 lei a fost transferată în luna martie către contul pentru donații umanitare în susținerea poporului ucrainean.

Donații prin maibank

Din 1 martie clienții maib pot face donații inclusiv în aplicația mobilă maibank. Pentru aceasta accesați: Plăți/Achitare facturi/Caritate/Help Ukraine.

Resursă informațională

Am dezvoltat un site special www.dopomoga.gov.md, care concentrează linkuri utile și cele mai recente și relevante subiecte pentru refugiații din Ucraina.

Rețeaua maib este disponibilă refugiaților ucraineni cu produse și servicii bancare de calitate. Pentru orice alte detalii și întrebări, suntem disponibili 24//7 la numărul scurt al Contact Center 1313 (apel național) sau +373 22 45 06 03 (apel internațional).

Mai multe detalii despre toate acțiunile întreprinse de maib pentru refugiații ucraineni sunt disponibile pe www.maib.md.

Suntem alături! Echipa maib

P.

Realitatea Live

Conferință de presă cu genericul: „Conținutul manualului: Manual clasa a XII-a – Istoria românilor și universală”
18 Feb. 2025, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 15:30 // Actual //  Ursu Victor

Administrația fostului președinte american Donald Trump ar fi solicitat Ucrainei dreptul la jumătate din toate veniturile generate de exploatarea resurselor naturale și 50% din valoarea noilor licențe emise pentru terți, conform unui proiect de acord clasificat drept „Privilegiat și confidențial,” citat de publicația britanică The Telegraph.

Acordul propus ar fi conferit Statelor Unite control asupra criteriilor de selecție și condițiilor pentru viitoarele proiecte de exploatare a resurselor din Ucraina, prin intermediul unui fond comun de investiții. Aceste prevederi, afirmă documentul, sunt menite să prevină ca „părțile ostile conflictului să beneficieze de reconstrucția Ucrainei.” SUA ar fi obținut, de asemenea, drepturi preferențiale asupra exporturilor de resurse, inclusiv minerale rare, petrol și gaze.

Potrivit The Telegraph, aceste condiții sunt echivalente cu o formă de colonizare economică și chiar mai dure decât repararea impusă Germaniei și Japoniei după cel de-al Doilea Război Mondial. Documentul ar fi reglementat inclusiv prin legislația statului New York, ceea ce ar fi generat îngrijorări în rândul autorităților ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi transmis la finalul anului trecut o propunere către administrația Trump pentru un parteneriat în exploatarea resurselor, oferind acces la metale rare în schimbul sprijinului militar. Însă, pe 14 februarie, Statele Unite au returnat o versiune modificată a acordului, pe care Zelenski ar fi refuzat să o semneze, invocând absența unor garanții clare de securitate.

Conform surselor citate de agenția Reuters, administrația Trump ar fi dorit ca Zelenski să semneze acordul „în orb,” fără să aibă timpul necesar pentru analiză detaliată. Refuzul acestuia ar fi fost calificat de oficialii americani drept „lipsit de viziune.”

Fostul președinte american a declarat anterior că ajutorul militar pentru Ucraina nu ar trebui să fie oferit gratuit, reamintind că SUA au alocat deja miliarde de dolari pentru sprijinirea Kievului. Trump a cerut compensații sub formă de acces la resursele Ucrainei, evaluând acest schimb la 500 de miliarde de dolari.

Zelenski a subliniat că Ucraina nu intenționează să cedeze gratuit resursele sale, dar este deschisă unui parteneriat echitabil. Totodată, liderul ucrainean a atras atenția asupra faptului că aproximativ 20% dintre resursele minerale ale țării, inclusiv aproape jumătate din zăcămintele de metale rare, se află pe teritoriile ocupate de Rusia. El a avertizat că, fără sprijin suplimentar din partea aliaților, Moscova ar putea transfera aceste resurse către state precum Coreea de Nord și Iran.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!