Oligarhul Friedman: A-i spune ceva lui Putin împotriva războiului ar fi un fel de sinucidere

17 Mart. 2022, 16:46
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
17 Mart. 2022, 16:46 // Au Bani //  MD Bani

Unul dintre cei mai bogați oligarhi din Rusia spune că sancțiunile economice nu îl vor împiedica pe Vladimir Putin să continue războiul din Ucraina. Potrivit lui, Occidentul nu înțelege cum funcționează puterea la Moscova.

Mikhail Fridman, proprietarul Alfa Bank din Rusia, a declarat pentru Bloomberg că sancționarea oligarhilor nu are șanse de a opri războiul. În viziunea lui, este este puțin probabil ca cineva din cercul lui Putin să discute cu el încheierea războiului.

 „Dacă oamenii care sunt la conducere în UE cred că din cauza sancțiunilor l-aș putea aborda pe domnul Putin și să-i spun să oprească războiul și asta va funcționa, atunci mă tem că avem cu toții mari probleme”, a spus Fridman. „Înseamnă că cei care iau această decizie nu înțeleg nimic despre cum funcționează Rusia. Și acest lucru este periculos pentru viitor”, mai spune oligarhul.

Fridman, care a fost sancționat de guvernul britanic și UE spune că a spune ceva împotriva războiului înseamnă un fel de „sinucidere”.

„Distanța de putere dintre domnul Putin și oricine altcineva este ca distanța dintre Pământ și cosmos”, a spus Fridman. „A-i spune ceva lui Putin împotriva războiului, pentru oricine, ar fi un fel de sinucidere”, a mai declarat el.

Mikhail Friedman spune că acum trăiește cu 2.500 de lire sterline pe lună

Fridman este unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși. Înainte de război și sancțiuni valora aproximativ 14 miliarde de dolari. Acum valorează aproximativ 10 miliarde de dolari, doar pe hârtie, pentru că se află într-o situație ciudată de a fi un oligarh fără bani, scrie digi24.

Când Marea Britanie a urmat măsurile UE și l-a sancționat pe Fridman pe 15 martie, ultimul său card bancar funcțional din Regatul Unit a fost înghețat. Spune că acum trebuie să solicite o aprobare pentru a cheltui bani, iar guvernul britanic va stabili dacă orice cerere înaintată este „rezonabilă”.

Se pare că i se va aproba o alocație de aproximativ 2.500 de lire sterline pe lună. Este îngrozit, dar evită să-și compare necazurile cu cele ale ucrainenilor care suferă din cauza războiului. „Problemele mele sunt un nimic în comparație cu ale lor”, spune oligarhul sărac.

Mikhail Friedman are 57 de ani, s-a născut în Uniunea Sovietică, dar pe teritoriul Ucrainei de azi, în orașul Liov. Are dublă cetățenie, rusă și israeliană.

Este un oligarh vechi, din primul val de îmbogățiți de după destrămarea Uniunii Sovietice, făcând avere în sectorul bancar și energetic înainte ca Putin să ajungă la putere.

Părinții lui sunt cetățeni ucraineni și au locuit la Liov până de curând.

Mikhail Friedman este proprietarul Alfa Bank din Rusia. A nu se confunda cu Alpha Bank România. Pentru a evita confuziile, Alpha Bank România a venit  cu o precizare.

„Alpha Bank Romania precizeaza ca nu are nicio legatura si niciun fel de relatie cu Alfa-Bank Rusia si nici cu vreun alt grup financiar-bancar prezent in Rusia, Belarus sau Ucraina. Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia, fondat in 1879 de catre J.F. Costopoulos. Grupul ofera o gama larga de produse si servicii financiare de inalta calitate atat in Grecia cat si in afara acesteia, avand una dintre cele mai mari rate de adecvare a capitalului din Europa. Activitatile internationale se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit,  Luxemburg si Cipru. Niciuna dintre subsidiarele Alpha Bank Group nu are vreo legatura si nu este in niciun fel asociata cu Alfa-Bank Rusia.”

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

Conferință de presă cu genericul: „Conținutul manualului: Manual clasa a XII-a – Istoria românilor și universală”
18 Feb. 2025, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 15:30 // Actual //  Ursu Victor

Administrația fostului președinte american Donald Trump ar fi solicitat Ucrainei dreptul la jumătate din toate veniturile generate de exploatarea resurselor naturale și 50% din valoarea noilor licențe emise pentru terți, conform unui proiect de acord clasificat drept „Privilegiat și confidențial,” citat de publicația britanică The Telegraph.

Acordul propus ar fi conferit Statelor Unite control asupra criteriilor de selecție și condițiilor pentru viitoarele proiecte de exploatare a resurselor din Ucraina, prin intermediul unui fond comun de investiții. Aceste prevederi, afirmă documentul, sunt menite să prevină ca „părțile ostile conflictului să beneficieze de reconstrucția Ucrainei.” SUA ar fi obținut, de asemenea, drepturi preferențiale asupra exporturilor de resurse, inclusiv minerale rare, petrol și gaze.

Potrivit The Telegraph, aceste condiții sunt echivalente cu o formă de colonizare economică și chiar mai dure decât repararea impusă Germaniei și Japoniei după cel de-al Doilea Război Mondial. Documentul ar fi reglementat inclusiv prin legislația statului New York, ceea ce ar fi generat îngrijorări în rândul autorităților ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi transmis la finalul anului trecut o propunere către administrația Trump pentru un parteneriat în exploatarea resurselor, oferind acces la metale rare în schimbul sprijinului militar. Însă, pe 14 februarie, Statele Unite au returnat o versiune modificată a acordului, pe care Zelenski ar fi refuzat să o semneze, invocând absența unor garanții clare de securitate.

Conform surselor citate de agenția Reuters, administrația Trump ar fi dorit ca Zelenski să semneze acordul „în orb,” fără să aibă timpul necesar pentru analiză detaliată. Refuzul acestuia ar fi fost calificat de oficialii americani drept „lipsit de viziune.”

Fostul președinte american a declarat anterior că ajutorul militar pentru Ucraina nu ar trebui să fie oferit gratuit, reamintind că SUA au alocat deja miliarde de dolari pentru sprijinirea Kievului. Trump a cerut compensații sub formă de acces la resursele Ucrainei, evaluând acest schimb la 500 de miliarde de dolari.

Zelenski a subliniat că Ucraina nu intenționează să cedeze gratuit resursele sale, dar este deschisă unui parteneriat echitabil. Totodată, liderul ucrainean a atras atenția asupra faptului că aproximativ 20% dintre resursele minerale ale țării, inclusiv aproape jumătate din zăcămintele de metale rare, se află pe teritoriile ocupate de Rusia. El a avertizat că, fără sprijin suplimentar din partea aliaților, Moscova ar putea transfera aceste resurse către state precum Coreea de Nord și Iran.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!