Rușii săracii rămân săraci, bogații devin mai bogați. Oligarhii au 210 miliarde de dolari ascunși în băncile elvețiene

17 Mart. 2022, 17:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Mart. 2022, 17:09 // Actual //  bani.md

Rușii au conturi în valoare de până la 213 miliarde de dolari în băncile elvvețiene, estimează asociația industriei financiare a țării. Sancțiunile împotriva Rusiei oferă ocazia rară de a arunca o privire în seifurile elvețiene, relatează Reuters.

Rușii au conturi în valoare de până la 213 miliarde de dolari în băncile elvvețiene, estimează asociația industriei financiare a țării. Sancțiunile împotriva Rusiei oferă ocazia rară de a arunca o privire în seifurile elvețiene, relatează Reuters.

Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA) a estimat că băncile dețin fonduri între 150 de miliarde și 200 de miliarde de franci elvețieni (213 miliarde de dolari) ale clienților ruși în conturi offshore.

Suma avansată arată că amploarea afacerilor făcute de rușii bogați cu băncile din Elveția, cel mai mare centru mondial pentru averile offshore, este mult mai extinsă decât expunerile pe care câteva dintre companiile financiare elvețiene au început să le detalieze.

Dezvăluirea sumei de către SBA este surprinzătoare pentru Elveția, care a refuzat multe cereri anterioare de transparență și vine după ce țara a decis să aplice sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina.

Mattea Meyer, copreședintele Social-Democraților elvețieni, a cerut Elveției să blocheze banii aparținând rușilor apropiați președintelui Vladimir Putin și guvernului său.

„O parte din acești bani aparțin oligarhilor loiali Kremlinului. Banii și activitatea lor ajută la finanțarea războiului”, a spus ea, adăugând că Elveția „trebuie să facă tot posibilul pentru a închide robinetele de bani”.

Ministerul Elvețian al Economiei a declarat că nu are estimări clare cu privire la activele înghețate ale Rusiei. Iar SBA a subliniat că estimarea sa este mică, în comparație cu activele totale deținute de străini în Elveția, care a fost considerată de generații de oameni bogați din întreaga lume drept un refugiu sigur pentru banii lor.

„Proporția activelor deținute de clienții ruși reprezintă probabil un intervalul procentual scăzut, de o singură cifră, din totalul activelor transfrontaliere depuse în băncile elvețiene”, se arată într-o declarație a asociației.

Dubai, hub-ul financiar şi de afaceri al Golfului Persic, este de mult tip un magnet pentru bogaţii lumii, iar refuzul Emiratelor Arabe Unite de a lua o poziţie în disputa dintre aliaţii occidentali şi Moscova a semnalat ruşilor că banii lor sunt în siguranţă acolo.

În mult cazuri, ruşii înstăriţi au încercat să transfere spre Dubai fonduri care acum se află în Elveţia sau la Londra, care au impus sancţiuni oligarhilor şi organizaţiilor ruseşti, a declarat un bancher de top la o mare bancă privată din Elveţia. Acest avocat, care în prezent lucrează în Dubai, a dezvăluit că banca sa a primit întrebări de la mai multe entităţi ruseşti cu privire la rapiditatea cu care ar putea muta „fonduri foarte mari”, în valoare de sute de milioane de dolari, către statul din Golf.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

Conferință de presă cu genericul: „Conținutul manualului: Manual clasa a XII-a – Istoria românilor și universală”
18 Feb. 2025, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 15:30 // Actual //  Ursu Victor

Administrația fostului președinte american Donald Trump ar fi solicitat Ucrainei dreptul la jumătate din toate veniturile generate de exploatarea resurselor naturale și 50% din valoarea noilor licențe emise pentru terți, conform unui proiect de acord clasificat drept „Privilegiat și confidențial,” citat de publicația britanică The Telegraph.

Acordul propus ar fi conferit Statelor Unite control asupra criteriilor de selecție și condițiilor pentru viitoarele proiecte de exploatare a resurselor din Ucraina, prin intermediul unui fond comun de investiții. Aceste prevederi, afirmă documentul, sunt menite să prevină ca „părțile ostile conflictului să beneficieze de reconstrucția Ucrainei.” SUA ar fi obținut, de asemenea, drepturi preferențiale asupra exporturilor de resurse, inclusiv minerale rare, petrol și gaze.

Potrivit The Telegraph, aceste condiții sunt echivalente cu o formă de colonizare economică și chiar mai dure decât repararea impusă Germaniei și Japoniei după cel de-al Doilea Război Mondial. Documentul ar fi reglementat inclusiv prin legislația statului New York, ceea ce ar fi generat îngrijorări în rândul autorităților ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi transmis la finalul anului trecut o propunere către administrația Trump pentru un parteneriat în exploatarea resurselor, oferind acces la metale rare în schimbul sprijinului militar. Însă, pe 14 februarie, Statele Unite au returnat o versiune modificată a acordului, pe care Zelenski ar fi refuzat să o semneze, invocând absența unor garanții clare de securitate.

Conform surselor citate de agenția Reuters, administrația Trump ar fi dorit ca Zelenski să semneze acordul „în orb,” fără să aibă timpul necesar pentru analiză detaliată. Refuzul acestuia ar fi fost calificat de oficialii americani drept „lipsit de viziune.”

Fostul președinte american a declarat anterior că ajutorul militar pentru Ucraina nu ar trebui să fie oferit gratuit, reamintind că SUA au alocat deja miliarde de dolari pentru sprijinirea Kievului. Trump a cerut compensații sub formă de acces la resursele Ucrainei, evaluând acest schimb la 500 de miliarde de dolari.

Zelenski a subliniat că Ucraina nu intenționează să cedeze gratuit resursele sale, dar este deschisă unui parteneriat echitabil. Totodată, liderul ucrainean a atras atenția asupra faptului că aproximativ 20% dintre resursele minerale ale țării, inclusiv aproape jumătate din zăcămintele de metale rare, se află pe teritoriile ocupate de Rusia. El a avertizat că, fără sprijin suplimentar din partea aliaților, Moscova ar putea transfera aceste resurse către state precum Coreea de Nord și Iran.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!