Mercedes-Benz: Naționalizarea în Rusia ar putea periclita active de două miliarde de euro

14 Mart. 2022, 09:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Mart. 2022, 09:40 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Producătorul german de maşini premium Mercedes-Benz a anunţat vineri că are active de două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) care ar putea fi periclitate de propunerile Rusiei de a naţionaliza proprietăţile firmelor străine care părăsesc ţara în urma invadării Ucrainei, transmite Reuters.

De asemenea, producătorul auto menționează într-un raport despre problemele cauzate de războiul din Ucraina. Potrivit raportului, cele mai mari probleme cu care se confruntă sunt: perturbări în aprovizionarea cu componente, livrări de energie și chiar atacuri cibernetice.

„Aceste riscuri ar putea fi exacerbate de potenţiala expropriere a activelor subsidiarelor ruse”, precizează Mercedes-Benz.

Amintim că, partidul de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a anunţat miercuri că o comisie guvernamentală a aprobat primul pas spre naţionalizarea activelor companiilor străine care părăsesc ţara, în contextul sancţiunilor economice.

Potrivit informațiilor, comisia sprijină o lege care permite firmelor deţinute în procent de peste 25% de străini din „state neprietenoase” să fie puse sub administraţie externă pentru a preveni falimentul şi a salva locurile de muncă, adaugă Rusia Unită, într-un comunicat pe aplicaţia Telegram.

Conform proiectului de lege, companiile care au anunţat că vor părăsi Rusia ar putea refuza să fie puse sub administraţie externă dacă în termen de cinci zile îşi reiau activităţile sau vând acţiunile, cu condiţia să fie păstraţi angajaţii şi să fie menţinută afacerea. Altfel, tribunalul va numi un administrator temporar pentru trei luni, după aceea acţiunile noii entităţi sunt scoase la vânzare, iar acţiunile vechi sunt lichidate, a informat Rusia Unită.

Mercedes-Benz are o fabrică în oraşul Esipovo, la 40 km de Moscova, cu peste 1.000 de angajaţi, care produc sedanurile şi SUV-urile E-class.

Fabrica a fost inaugurată în 2019, în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin. Acesta a anunţat la ceremonie că uzina va produce 25.000 de maşini pe an, investiţia totală ajungând la aproape 300 milioane de dolari.

Mercedes-Benz a precizat că subsidiarele sale din Rusia, evaluate la două miliarde de euro la finalul lui 2021, au datorii către bănci de aproximativ un miliard de euro, pentru care producătorul auto a emis garanţii globale.

După ce Rusia a invadat Ucraina, mai multe companii și-au sistat activitatea, vânzările și livrările spre Rusia. Printre aceste companii se numără și Mercedes-Benz, care și-a suspendat exporturile de vehicule către Rusia şi a oprit activitatea de producţie în această ţară, în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.

Mercedes-Benz va opri exporturile de maşini şi camionete spre Rusia, precum şi producţia locală „până la noi dispoziţii”, informează într-un comunicat grupul german, fără detalii suplimentare.

Şi Daimler Truck, cel mai mare producător global de camioane, şi-a suspendat activităţile în Rusia, inclusiv cooperarea cu firma auto Kamaz.

Realitatea Live

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 20 februarie 2025 (partea 2)
20 Feb. 2025, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Feb. 2025, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a declarat că este prematur să se vorbească despre ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei sau despre revenirea sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard pe piața rusă. Potrivit acesteia, nu participă la negocieri privind anularea restricțiilor, iar sistemele de plată nu au contactat Banca Centrală în legătură cu reluarea activității lor în Rusia, scrie interfax.ru.

În cadrul unei declarații, Nabiullina a subliniat că Banca Centrală nu include în prognozele sale de bază scenarii legate de încheierea războiului din Ucraina. „Actualizăm prognozele de patru ori pe an, în funcție de informațiile disponibile. În prezent, considerăm prematur să includem în prognoza de bază posibilele consecințe ale unei soluționări a conflictului militar. Vom monitoriza evoluția situației”, a precizat guvernatoarea.

Totodată, Nabiullina a promis continuarea discuțiilor cu guvernul privind mecanismele de deblocare a activelor rusești înghețate în străinătate. Ea a calificat drept „absolut nedreaptă” înghețarea activelor investitorilor privați care nu sunt sub incidența sancțiunilor. Potrivit acesteia, în 2023 autoritățile au reușit să deblocheze aproximativ 570 de miliarde de ruble sub formă de valori mobiliare și plăți de cupoane, de care au beneficiat 1,5 milioane de investitori ruși.

Anterior, Anatoli Aksakov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Piața Financiară, a afirmat că Visa și Mastercard ar putea reveni în curând pe piața rusă, deoarece „au pierdut un mare segment de piață” și ar fi interesate să revină pe fondul negocierilor dintre Rusia și SUA privind încheierea războiului din Ucraina. Totuși, Aksakov a adăugat că rușii s-au adaptat deja la noile servicii, precum sistemul național de plăți „Mir” și sistemul de plăți rapide (SPB), care și-au demonstrat eficiența tehnologică.

Visa și Mastercard și-au suspendat activitatea în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. În urma acestei decizii, mulți cetățeni ruși au început să deschidă conturi bancare în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) pentru a putea folosi carduri bancare în străinătate. Unul dintre principalele hub-uri pentru acest „turism bancar” a fost Kazahstanul, unde, în doar două luni din 2022, rușii au emis 50,7% din numărul total de carduri bancare pentru acel an.

Surse diplomatice citate de The Moscow Times au precizat că Rusia a solicitat în cadrul negocierilor cu SUA deblocarea activelor de stat înghețate și relaxarea sancțiunilor. Moscova urmărește, printre altele, accesul la cele 6 miliarde de dolari înghețate în SUA, investiții ale Băncii Centrale în active denominate în dolari înainte de începerea războiului. Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe, a sugerat că unele companii străine ar putea reveni pe piața rusă în al doilea trimestru al anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!