Dezvăluirea momentului de la FMI: Este posibil ca Rusia să nu-şi poată achita datoriile

14 Mart. 2022, 10:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Mart. 2022, 10:02 // Actual //  bani.md

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat că este posibil ca Rusia să nu-şi poată îndeplini angajamentele externe din cauza sancţiunilor care i s-au impus pentru invadarea Ucrainei, însă această situaţie nu va provoca o criză financiară globală, transmite Reuters.

La emisiunea „Face the Nation” de la Postul american de televiziune CBS, Georgieva a declarat că sancţiunile impuse de SUA şi alte state au deja un impact „sever” asupra economiei ruse şi vor duce anul acesta la o recesiune profundă.

Războiul şi sancţiunile au de asemenea efecte negative semnificative asupra statelor vecine care depind de livrările de energie din Rusia şi deja au avut ca rezultat un val de refugiaţi comparabil cu cel din Al Doilea Război Mondial, a afirmat şeful FMI.

Rusia numeşte acţiunile sale din Ucraina o „operaţiune specială”.

Sancţiunile limitează de asemenea capacitatea Rusiei de a avea acces la resursele sale şi de a-şi achita datoriile, ceea ce înseamnă că o intrare în incapacitate de plată nu mai este văzută ca „improbabilă”, a explicat oficialul FMI.

Întrebată dacă intrarea în incapacitate de plată ar putea declanşa o criză financiară globală, Georgieva a răspuns: „Deocamdată, nu”

Expunerea totală a băncilor la Rusia se ridică la aproximativ 120 miliarde de dolari, o sumă care, deşi nu este insignifiantă, „nu este relevantă din punct de vedere sistemic”, a susţionut şeful Fondului.

Întrebată dacă Rusia ar putea avea acces la finanţarea de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari aprobată de FMI săptămâna trecută pentru Ucraina în cazul în care Moscova câştigă războiul şi instalează un nou Guvern, Georgieva a spus că fondurile sunt într-un cont special la care are acces doar Executivul ucrainean.

Oficialul FMI a subliniat că se referă la „un Guvern ucrainean recunoscut internaţional”.

Săptămâna trecută, Georgieva a declarat că FMI va înrăutăţi precedenta sa estimare privind un avans al economiei mondiale de 4,4% în 2022 din cauza războiului, dar a dat asigurări că traiectoria generală rămâne pozitivă.

Creşterea rămâne robustă în ţări ca SUA, unde se înregistrează o redresare rapidă în urma pandemiei COVID-19. Cel mai semnificativ impact va fi resimţit în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la materiile prime şi majorarea inflaţiei, care în mod potenţial ar putea duce la foamete şi insecuritate alimentară în zone din Africa, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

 

Realitatea Live

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 20 februarie 2025 (partea 2)
20 Feb. 2025, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Feb. 2025, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a declarat că este prematur să se vorbească despre ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei sau despre revenirea sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard pe piața rusă. Potrivit acesteia, nu participă la negocieri privind anularea restricțiilor, iar sistemele de plată nu au contactat Banca Centrală în legătură cu reluarea activității lor în Rusia, scrie interfax.ru.

În cadrul unei declarații, Nabiullina a subliniat că Banca Centrală nu include în prognozele sale de bază scenarii legate de încheierea războiului din Ucraina. „Actualizăm prognozele de patru ori pe an, în funcție de informațiile disponibile. În prezent, considerăm prematur să includem în prognoza de bază posibilele consecințe ale unei soluționări a conflictului militar. Vom monitoriza evoluția situației”, a precizat guvernatoarea.

Totodată, Nabiullina a promis continuarea discuțiilor cu guvernul privind mecanismele de deblocare a activelor rusești înghețate în străinătate. Ea a calificat drept „absolut nedreaptă” înghețarea activelor investitorilor privați care nu sunt sub incidența sancțiunilor. Potrivit acesteia, în 2023 autoritățile au reușit să deblocheze aproximativ 570 de miliarde de ruble sub formă de valori mobiliare și plăți de cupoane, de care au beneficiat 1,5 milioane de investitori ruși.

Anterior, Anatoli Aksakov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Piața Financiară, a afirmat că Visa și Mastercard ar putea reveni în curând pe piața rusă, deoarece „au pierdut un mare segment de piață” și ar fi interesate să revină pe fondul negocierilor dintre Rusia și SUA privind încheierea războiului din Ucraina. Totuși, Aksakov a adăugat că rușii s-au adaptat deja la noile servicii, precum sistemul național de plăți „Mir” și sistemul de plăți rapide (SPB), care și-au demonstrat eficiența tehnologică.

Visa și Mastercard și-au suspendat activitatea în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. În urma acestei decizii, mulți cetățeni ruși au început să deschidă conturi bancare în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) pentru a putea folosi carduri bancare în străinătate. Unul dintre principalele hub-uri pentru acest „turism bancar” a fost Kazahstanul, unde, în doar două luni din 2022, rușii au emis 50,7% din numărul total de carduri bancare pentru acel an.

Surse diplomatice citate de The Moscow Times au precizat că Rusia a solicitat în cadrul negocierilor cu SUA deblocarea activelor de stat înghețate și relaxarea sancțiunilor. Moscova urmărește, printre altele, accesul la cele 6 miliarde de dolari înghețate în SUA, investiții ale Băncii Centrale în active denominate în dolari înainte de începerea războiului. Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe, a sugerat că unele companii străine ar putea reveni pe piața rusă în al doilea trimestru al anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!