CEO EQT: Exporturile de gaze americane pot înlocui „cu ușurință” frunizările de gaz natural din Rusia

14 Mart. 2022, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Mart. 2022, 10:27 // Actual //  MD Bani

Piața mondială a energiei a fost brusc perturbată după ce Rusia a invadat Ucraina. În acest sens, un șef energetic spune că SUA ar putea interveni și ar putea ajuta la consolidarea aprovizionării globale.

Toby Rice, care conduce cel mai mare producător de gaze naturale din SUA, EQT, a declarat pentru BBC că SUA ar putea înlocui cu ușurință furnizările de gaz natural din Rusia.

„Avem capacitatea de a face mai mult, dorința de a face mai mult”, a spus domnul Rice.

El a estimat că SUA are potențialul de a-și multiplica de patru ori producția de gaz până în 2030.

Declarația lui Rice precum că companiile americane ar putea juca un rol mai important în furnizarea de gaze către Europa, vine la mai puțin de o săptămână după ce secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a cerut industriei combustibililor din țară să pompeze mai mult petrol.

„Suntem pe picior de război”, a spus Granholm. „Asta înseamnă că produci mai mult chiar acum, unde și dacă poți.”

De asemenea, compania EQT din Pittsburg ar putea fi capabilă să crească producția. Dar fără mai multe conducte, nu poate trimite gazul acolo unde este cel mai necesar.

Un alt obstacol în calea ambițiilor SUA de a exporta mai mult gaz natural lichefiat este lipsa de facilități de export. Terminalele din SUA transportă aproape de tot gazul. Înainte ca gazul natural să poată fi expediat în străinătate, acesta trebuie să meargă la o instalație specială unde este răcit la temperaturi sub minus 260 de grade Fahrenheit, transformându-l într-un lichid. Apoi poate fi încărcat pe nave de marfă.

În prezent, în Statele Unite funcționează opt terminale, cu încă 14 proiecte aprobate pentru construcție.

„Putere strategică”

Rice a spus că opoziția politică față de construirea de conducte și de instalații de export – parțial determinată de preocupările de mediu – împiedică în primul rând industria sa să ajute Europa să înceteze dependența de gazul rusesc.

În acest sens, Rice a cerut administrației Biden să simplifice procesul de aprobare a proiectelor de conducte.

Având în vedere dorința administrației Biden de a-și ajuta aliații cu problemele energetice și de a se opune agresiunii ruse, Rice ar putea obține ceea ce își dorește, secretarul american pentru Energie, Granholm, spunând producătorilor de petrol și gaze:

„Sunt aici pentru a întinde o mână de parteneriat”.

Realitatea Live

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 20 februarie 2025 (partea 2)
20 Feb. 2025, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Feb. 2025, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a declarat că este prematur să se vorbească despre ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei sau despre revenirea sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard pe piața rusă. Potrivit acesteia, nu participă la negocieri privind anularea restricțiilor, iar sistemele de plată nu au contactat Banca Centrală în legătură cu reluarea activității lor în Rusia, scrie interfax.ru.

În cadrul unei declarații, Nabiullina a subliniat că Banca Centrală nu include în prognozele sale de bază scenarii legate de încheierea războiului din Ucraina. „Actualizăm prognozele de patru ori pe an, în funcție de informațiile disponibile. În prezent, considerăm prematur să includem în prognoza de bază posibilele consecințe ale unei soluționări a conflictului militar. Vom monitoriza evoluția situației”, a precizat guvernatoarea.

Totodată, Nabiullina a promis continuarea discuțiilor cu guvernul privind mecanismele de deblocare a activelor rusești înghețate în străinătate. Ea a calificat drept „absolut nedreaptă” înghețarea activelor investitorilor privați care nu sunt sub incidența sancțiunilor. Potrivit acesteia, în 2023 autoritățile au reușit să deblocheze aproximativ 570 de miliarde de ruble sub formă de valori mobiliare și plăți de cupoane, de care au beneficiat 1,5 milioane de investitori ruși.

Anterior, Anatoli Aksakov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Piața Financiară, a afirmat că Visa și Mastercard ar putea reveni în curând pe piața rusă, deoarece „au pierdut un mare segment de piață” și ar fi interesate să revină pe fondul negocierilor dintre Rusia și SUA privind încheierea războiului din Ucraina. Totuși, Aksakov a adăugat că rușii s-au adaptat deja la noile servicii, precum sistemul național de plăți „Mir” și sistemul de plăți rapide (SPB), care și-au demonstrat eficiența tehnologică.

Visa și Mastercard și-au suspendat activitatea în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. În urma acestei decizii, mulți cetățeni ruși au început să deschidă conturi bancare în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) pentru a putea folosi carduri bancare în străinătate. Unul dintre principalele hub-uri pentru acest „turism bancar” a fost Kazahstanul, unde, în doar două luni din 2022, rușii au emis 50,7% din numărul total de carduri bancare pentru acel an.

Surse diplomatice citate de The Moscow Times au precizat că Rusia a solicitat în cadrul negocierilor cu SUA deblocarea activelor de stat înghețate și relaxarea sancțiunilor. Moscova urmărește, printre altele, accesul la cele 6 miliarde de dolari înghețate în SUA, investiții ale Băncii Centrale în active denominate în dolari înainte de începerea războiului. Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe, a sugerat că unele companii străine ar putea reveni pe piața rusă în al doilea trimestru al anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!