(VIDEO) O companie de la noi produce jucării gratuite pentru copiii refugiați. Voluntarul din Germania care îi ajută

14 Mart. 2022, 18:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Mart. 2022, 18:06 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Războiul din Ucraina a perturbat situația din întreaga lume, Republica Moldova fiind afectată în mod special. O mare parte din cetățenii din țara vecină au fugit din calea războiului și s-au refugiat în Republica Moldova. Majoritatea refugiaților sunt femei și copii. Cetățenii Republicii Moldova și mediul de afaceri s-au mobilizat pentru a-i susține pe cetățenii din Ucraina. Acesta este și cazul întreprinderii sociale EduJoc care a început să confecționeze jucării pe care le oferă gratuit copiilor refugiați.

În acest proiect este implicat și Fiete, un tânăr lemnar din Germania. Împreună cu echipa EduJoc, Fiete creează, puzzle-ul cu harta Ucrainei și jucării elastice care sunt vândute în Germania, dar ajung să fie donate copiilor refugiați din Republica Moldova.

Potrivit lui Igor Hîncu, cofondator EduJoc, până în prezent s-au adunat peste 1000 de euro, bani utilizați pentru producerea jucăriilor care sunt donate.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
Advertisement

În acest context, compania EduJoc și voluntarul Fiete au devenit subiectul de știri a mai multor publicații germane. Fiete Wohlers, în vârstă de 24 de ani, s-a trezit „blocat” în atelierul de jucării al lui Igor Hîncu de la Floreni, Anenii Noi. După ce a început războiul în Ucraina, Fiete a decis să rămână în Republica Moldova pentru a ajuta la fabricarea distribuirea jucăriilor educaționale din lemn în taberele de refugiați.

 

Realitatea Live

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 20 februarie 2025 (partea 2)
20 Feb. 2025, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Feb. 2025, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a declarat că este prematur să se vorbească despre ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei sau despre revenirea sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard pe piața rusă. Potrivit acesteia, nu participă la negocieri privind anularea restricțiilor, iar sistemele de plată nu au contactat Banca Centrală în legătură cu reluarea activității lor în Rusia, scrie interfax.ru.

În cadrul unei declarații, Nabiullina a subliniat că Banca Centrală nu include în prognozele sale de bază scenarii legate de încheierea războiului din Ucraina. „Actualizăm prognozele de patru ori pe an, în funcție de informațiile disponibile. În prezent, considerăm prematur să includem în prognoza de bază posibilele consecințe ale unei soluționări a conflictului militar. Vom monitoriza evoluția situației”, a precizat guvernatoarea.

Totodată, Nabiullina a promis continuarea discuțiilor cu guvernul privind mecanismele de deblocare a activelor rusești înghețate în străinătate. Ea a calificat drept „absolut nedreaptă” înghețarea activelor investitorilor privați care nu sunt sub incidența sancțiunilor. Potrivit acesteia, în 2023 autoritățile au reușit să deblocheze aproximativ 570 de miliarde de ruble sub formă de valori mobiliare și plăți de cupoane, de care au beneficiat 1,5 milioane de investitori ruși.

Anterior, Anatoli Aksakov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Piața Financiară, a afirmat că Visa și Mastercard ar putea reveni în curând pe piața rusă, deoarece „au pierdut un mare segment de piață” și ar fi interesate să revină pe fondul negocierilor dintre Rusia și SUA privind încheierea războiului din Ucraina. Totuși, Aksakov a adăugat că rușii s-au adaptat deja la noile servicii, precum sistemul național de plăți „Mir” și sistemul de plăți rapide (SPB), care și-au demonstrat eficiența tehnologică.

Visa și Mastercard și-au suspendat activitatea în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. În urma acestei decizii, mulți cetățeni ruși au început să deschidă conturi bancare în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) pentru a putea folosi carduri bancare în străinătate. Unul dintre principalele hub-uri pentru acest „turism bancar” a fost Kazahstanul, unde, în doar două luni din 2022, rușii au emis 50,7% din numărul total de carduri bancare pentru acel an.

Surse diplomatice citate de The Moscow Times au precizat că Rusia a solicitat în cadrul negocierilor cu SUA deblocarea activelor de stat înghețate și relaxarea sancțiunilor. Moscova urmărește, printre altele, accesul la cele 6 miliarde de dolari înghețate în SUA, investiții ale Băncii Centrale în active denominate în dolari înainte de începerea războiului. Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe, a sugerat că unele companii străine ar putea reveni pe piața rusă în al doilea trimestru al anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!