Rușii sunt îndemnați să renunțe la vacanțele în ţările care au impus sancţiuni împotriva Rusiei

02 Mart. 2022, 14:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Mart. 2022, 14:04 // Actual //  MD Bani

Agenţia de turism din Rusia recomandă turoperatorilor să suspende vânzările de vacanţe către ţările care au impus sancţiuni împotriva Rusiei, scrie Nexta.tv pe Twitter.

Potrivit agenţiei EFE, industria turistică din Rusia, care se recupera lent după lovitura suferită de pandemia de coronavirus, se confruntă acum cu o provocare şi mai mare în urma sancţiunilor europene impuse ţării după ofensiva militară rusă din Ucraina.

„Nu vreau să folosesc cuvântul catastrofă, dar situaţia este foarte aproape de aşa ceva”, a declarat pentru EFE, Maia Lomidze, directoarea Asociaţiei Turoperatorilor din Rusia.

Luni, Rusia şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile din 36 de ţări, printre care ţările din Uniunea Europeană (UE) şi Canada, ca răspuns la aceeaşi măsură adoptată de aceste state.

„Închiderea unor ţări ca Ungaria, Grecia şi Cipru este o adevărată lovitură”, a precizat Lomidze.

EFE scria luni că Lomidze a confirmat că după închiderea spaţiului aerian european se va reduce semnificativ turismul rusesc spre ţările din Caraibe şi că ocolurile pe care vor fi nevoite să le facă unele zboruri se vor reflecta într-o creştere a preţului la bilete.

Ea a precizat totuşi că turiştii ruşi vor putea alege alte destinaţii populare, precum Turcia, Egipt sau Emiratele Arabe, deşi există „riscul potenţial” ca şi aceste ţări să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei.

Realitatea Live

14 Apr. 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Apr. 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova trăiește un paradox alarmant: deși 78,6% din populație – adică 1,88 milioane de cetățeni – nu-și permit o alimentație sănătoasă, țara risipește anual aproape 22,3 miliarde de lei în produse alimentare, potrivit unei cercetări realizate de profesorii UTM și analizate de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, difuzată vineri, 11 aprilie 2025, expertul a dezvăluit un portret dramatic al sărăciei alimentare din Moldova:

564.000 de persoane (23,5% din populație) nu au suficiente posibilități să se alimenteze zilnic;

1,25 milioane de cetățeni (52%) nu-și permit produsele din coșul minim alimentar;

1,88 milioane de persoane (78,6%) nu-și permit coșul alimentar minim sănătos.

În paralel, risipa alimentară per capita este estimată la 71 kg/an, totalizând 180.000 de tone de produse aruncate. Prin comparație, în Portugalia risipa per capita ajunge la 124 kg, iar în Elveția la 119 kg.

„Este inadmisibil ca într-o țară atât de săracă să se arunce anual echivalentul a 3.000 de vagoane pline cu alimente”, a subliniat Ioniță. Doar 0,15% din această risipă a fost recuperată, adică 260 tone, de către Banca de Alimente.

Studiul mai relevă că cheltuielile pentru produse alimentare în 2025 ating 39,9% din bugetul gospodăriilor, o ușoară scădere față de 2021 (42%). În mediul rural, ponderea rămâne critică: 56,2% din venitul celor mai săraci moldoveni merge pe hrană. Media urbană e de 34,4%, în timp ce ruralul ajunge la 46,6%.

Comparativ, în SUA cheltuielile pentru hrană reprezintă doar 6,5% din buget, în Irlanda – 8,6%, în media UE – 13%, iar în Austria doar 10,4%.

„În Moldova, și cei mai bogați cheltuie mai mult decât media europeană pe mâncare, ceea ce arată cât de scumpă este hrana în raport cu veniturile”, spune expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!