Băncile italiene și franceze au cea mai mare expunere la Rusia

01 Mart. 2022, 13:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Mart. 2022, 13:04 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Extinderea sancţiunilor financiare impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei a provocat turbulenţe în rândul băncilor europene, cele italiene şi franceze având cea mai mare expunere la Rusia, transmite Reuters.

Divizia europeană a Sberbank, cel mai mare grup bancar rusesc, este în pragul falimentului după ce deponenţii s-au grăbit să îşi retragă economiile, speriaţi de consecinţele extinderii conflictului.

Printr-o decizie care a schimbat semnificativ sectorul financiar, statele occidentale au decis excluderea unor bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale. Toate activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Banca Centrală a Rusiei are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari.

Deciziile sunt menite să submineze capacitatea Rusiei de a face faţă sancţiunilor economice şi reprezintă o ameninţare pentru băncile occidentale expuse la economia rusă.

În Europa, băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere la Rusia, ambele cu puţin peste 25 de miliarde de dolari la finele lunii septembrie 2021, urmate de băncile din Austria, cu o expunere de 17,5 miliarde de dolari, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).

Comparativ, expunerea pe Rusia a băncilor americane este de 14,7 miliarde de dolari.

În rândul băncilor individuale, divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International (RBI) este a noua cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 15,8 miliarde de euro, 8.700 de angajaţi şi peste 4,5 milioane de clienţi.

Expunerea grupului bancar austriac la Rusia totaliza 22,85 miliarde de euro, mai mult de jumătate având legătură cu sectorul corporatist.

De asemenea, Raiffeisen deţine 2,2 miliarde de euro în împrumuturi acordate clienţilor din Ucraina.

Banca franceză SocGen, prezentă în Rusia prin subsidiara Rosbank, avea la finalul anului trecut o expunere de 18 miliarde de euro la Rusia. Societe Generale a început să facă afaceri în Rusia în 1872, apoi a părăsit ţara în 1917, când a izbucnit revoluţia bolşevică, revenind în 1973. Are 1,5 milioane de clienţi locali.

Subsidiara UniCredit este a 14-a cea mai mare bancă din Rusia, expunerea sa fiind de 14,2 miliarde de euro.

Intesa Sanpaolo, cel mai mare grup bancar italian, este de asemenea activă în Rusia, unde finanţează proiecte majore de investiţii în domeniul energetic. Expunerea Intesa la Rusia totaliza 5,57 miliarde de euro. Banca are şi o subsidiară în Ucraina.

Grupul bancar olandez ING are credite către clienţii ruşi de 4,5 miliarde de euro, şi de aproximativ 600 milioane de euro în cazul clienţilor din Ucraina.

Majoritatea acestor împrumuturi sunt în euro şi dolari.

Realitatea Live

18 Feb. 2025, 18:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 18:09 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat că i-a propus doamnei președinte Maia Sandu numirea lui Dorin Junghietu în funcția de ministru al Energiei. Junghietu, expert în domeniul gazelor și energiei, cu o experiență internațională de peste 16 ani în coordonarea proiectelor majore din sectorul energetic, va avea o responsabilitate semnificativă în gestionarea acestui domeniu strategic al țării.

Principalele priorități ale noului ministru până la sfârșitul anului vor include întărirea securității energetice a Moldovei, pentru a asigura stabilitatea și previzibilitatea în livrarea gazelor și energiei electrice, precum și obținerea celor mai avantajoase tarife. De asemenea, Junghietu va avea sarcina de a face ordine în sectorul energetic și de a accelera proiectele investiționale, în special cele din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Un obiectiv important va fi finalizarea la termen a liniei Vulcănești-Chișinău.

Dorin Junghietu a câștigat în toamna acestui an concursul pentru funcția de președinte al Consiliului de administrație Moldovagaz, însă, până în prezent, Gazprom nu a aprobat această schimbare. În acest context, premierul Recean a subliniat că este mai benefic pentru țară ca Junghietu să își pună experiența în slujba funcției de ministru al Energiei.

Conform informațiilor de pe LinkedIn, Dorin Junghietu are 37 de ani și a studiat în domeniul petrolului și gazelor. În prezent, el lucrează în Kazahstan ca manager de lucrări de punere în funcțiune și finalizare a proiectelor la compania „SICIM Kazakhstan”, o filială a companiei italiene Sicim, specializată în construcția de conducte.J

unghietu a lucrat câțiva ani la compania australiană Worley, specializată în servicii de inginerie profesionistă, și are experiență în cadrul Saudi Aramco și la rafinăria Petrotel Lukoil din România.