Războiul rușilor le „bagă în boale” rubla. Băncile moldovenești au renunțat să o mai tranzacționeze

01 Mart. 2022, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2022, 15:06 // Actual //  bani.md

Băncile din Republica Moldova au scos rubla rusească din lista valutelor tranzacționate urmare a deprecierii galopante pe fundalul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

Situația este cauzată de nivelul sporit de incertitudine privind evoluțiile economice din Rusia și a cursului de schimb a monedei ruse, pe fundalul războiului din Ucraina și a sancțiunilor contra Rusiei impuse de majoritatea lumii occidentale (ex: casele de schimb valutar nu sunt sigure daca vor putea vinde aceasta valută la un curs profitabil în viitorul apropiat, din cauza fluctuațiilor majore și deprecierii)”, explică economistul Adrian Lupușor.

Potrivit lui situația respectivă nu va avea un impact major asupra economiei moldovenești, deoarece rubla rusească are o pondere infimă (circa 2% din total), atât în tranzacțiile valutare, atât în numerar.

„O situație similară se observă și în cazul hrivnei ucrainene, ponderea căreia în piața valutară autohtonă este și mai mică. Situația macrofinanciară din țară rămâne sub control, iar BNM are toate resursele necesare pentru a evita careva fluctuații excesive pe piața valutară”, a punctat Lupușor.

Rubla rusească s-a prăbuşit luni, în urma sancţiunilor impuse de UE şi a altor state. Banca centrală de la Moscova a afișat pentru astăzi un curs de 93,5 ruble pentru un dolar american și de 104,4 ruble pentru un euro.

Realitatea Live

18 Feb. 2025, 18:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 18:09 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat că i-a propus doamnei președinte Maia Sandu numirea lui Dorin Junghietu în funcția de ministru al Energiei. Junghietu, expert în domeniul gazelor și energiei, cu o experiență internațională de peste 16 ani în coordonarea proiectelor majore din sectorul energetic, va avea o responsabilitate semnificativă în gestionarea acestui domeniu strategic al țării.

Principalele priorități ale noului ministru până la sfârșitul anului vor include întărirea securității energetice a Moldovei, pentru a asigura stabilitatea și previzibilitatea în livrarea gazelor și energiei electrice, precum și obținerea celor mai avantajoase tarife. De asemenea, Junghietu va avea sarcina de a face ordine în sectorul energetic și de a accelera proiectele investiționale, în special cele din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Un obiectiv important va fi finalizarea la termen a liniei Vulcănești-Chișinău.

Dorin Junghietu a câștigat în toamna acestui an concursul pentru funcția de președinte al Consiliului de administrație Moldovagaz, însă, până în prezent, Gazprom nu a aprobat această schimbare. În acest context, premierul Recean a subliniat că este mai benefic pentru țară ca Junghietu să își pună experiența în slujba funcției de ministru al Energiei.

Conform informațiilor de pe LinkedIn, Dorin Junghietu are 37 de ani și a studiat în domeniul petrolului și gazelor. În prezent, el lucrează în Kazahstan ca manager de lucrări de punere în funcțiune și finalizare a proiectelor la compania „SICIM Kazakhstan”, o filială a companiei italiene Sicim, specializată în construcția de conducte.J

unghietu a lucrat câțiva ani la compania australiană Worley, specializată în servicii de inginerie profesionistă, și are experiență în cadrul Saudi Aramco și la rafinăria Petrotel Lukoil din România.