Renault suspendă temporar activitatea fabricii din Moscova. CAUZA

25 Feb. 2022, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Feb. 2022, 16:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Producătorul auto francez Renault a anunţat vineri că săptămâna viitoare va suspenda activitatea fabricii sale din Moscova din cauza „schimbărilor forţate în actualele rute logistice”, care provoacă deficit de componente, transmite Reuters.

Producţia unităţii din Moscova va fi oprită în perioada 28 februarie – 5 martie, a informat Renault, adăugând că „sporirea controalelor la frontieră în ţările de tranzit” face dificilă asigurarea componentelor. Producătorul auto nu a numit nicio ţară, dar a dat asigurări că analizează opţiunile pentru reluarea operaţiunilor cât mai curând posibil.

Tot vineri, Avtovaz, cel mai mare producător auto rus, a anunţat că ar putea suspenda luni unele linii de asamblare de la fabrica sa din Togliatti, în centrul Rusiei, din cauza deficitului global persistent de componente electronice, transmite Agerpres.

Avtovaz, controlat de grupul auto francez Renault, ar urma să-şi reia complet operaţiunile marţi.

Compania a refuzat să comenteze noile sancţiuni americane impuse Rusiei, spunând că monitorizează situaţia.

Marţi, Avtovaz a anunţat că încearcă să îşi asigure surse alternative de aprovizionare cu semiconductori în situaţia în care sancţiunile americane vor duce la întreruperea livrărilor către Rusia.

„Desigur că analizăm posibilităţile de a găsi alternative în caz de sancţiuni”, a declarat directorul general al Avtovaz, Nicolas Maure, cel care între 2006 şi 2016 a condus uzina Dacia şi apoi toate operaţiunile Dacia şi Renault din România.

Marii producători de cipuri spun că se aşteaptă la perturbări limitate asupra lanţurilor de aprovizionare de pe urma conflictului din Ucraina graţie stocurilor, dar unii analişti spun că ar putea exista un impact pe termen lung.

Ucraina este un mare producător de neon, un gaz utilizat în procesul de producţie a cipurilor, furnizând peste 90% din neonul utilizat de SUA în producţia de semiconductori.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile ruse pregătesc lansarea unei burse naționale de criptomonede, însă accesul va fi restricționat la așa-numiții „investitori supercalificați” — persoane cu venituri și capitaluri considerabile. Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, în cadrul unei ședințe extinse a Ministerului Finanțelor, transmite RBC.

„Vom lansa împreună cu Banca Centrală o bursă cripto pentru investitorii supercalificați. Aceasta va permite legalizarea activelor cripto și scoaterea tranzacțiilor din zona gri. Desigur, nu în interiorul țării, ci în cadrul regimului juridic experimental”, a explicat Siluanov.

Potrivit proiectului actual, pentru a avea acces la platformă, investitorii trebuie să dețină active de cel puțin 100 de milioane de ruble (aproximativ 1,2 milioane dolari) sau să fi avut un venit anual de peste 50 de milioane de ruble în anul precedent (aproximativ 600.000 dolari).

Criteriile de eligibilitate nu sunt însă definitive. Osman Kabaloiev, adjunct al Departamentului de politică financiară din cadrul Ministerului Finanțelor, a declarat că aceste praguri pot fi revizuite în urma unor discuții suplimentare.

Proiectul se încadrează în regimul juridic experimental lansat în martie de Banca Centrală a Rusiei, valabil pe o perioadă de trei ani. În această etapă, doar un număr restrâns de investitori vor putea desfășura operațiuni directe cu criptomonede. Cei care nu întrunesc criteriile vor avea acces limitat la instrumente financiare derivate legate de valoarea criptomonedelor, dar fără livrarea efectivă a tokenurilor.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor rămâne rezervat în privința criptomonedelor. Vice-ministrul Alexei Moiseev a comparat anterior investițiile în cripto cu schemele piramidale din anii ’90, afirmând că „mulți câștigă la început, dar și mai mulți pierd ulterior”.

Totodată, el a subliniat că, deși susține digitalizarea sistemului bancar, criptomonedele nu fac parte din această evoluție pozitivă, fiind considerate riscante și nesigure pentru publicul larg.