Rusia încasează două mari lovituri în plan sportiv. Rămâne fără evenimente care îi aduceau milioane de euro

25 Feb. 2022, 20:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Feb. 2022, 20:27 // Actual //  bani.md

Din cauza agresiunii pe care a început-o în Ucraina, Rusia va suferi și în plans sportiv. La Sankt Petersburg nu se va mai disputa finala Ligii Campionilor, ias Sochi nu va găzduit în 2022 etapa de Formula 1.

O sancțiune primită de Rusia și din partea organizatorilor Marelui Premiu al Formulei 1. Ca răspuns la invazia pe care oficialii de la Kremlin au demarat-o în Ucraina, Federația Internațională de Automobilism a anunțat că Marele Premiu de Formula 1 de la Sochi a fost anulat. Etapa respectivă era programată să se dispute la data de 25 septembrie.

Marele Premiu al Formulei 1, de la Sochi, a fost anulat pentru acest an

Ieri, în ziua invaziei, oficialii Formulei 1 au afirmat că monitorizează situația, după ce Rusia a început un asalt militar total asupra Ucrainei. O decizie finală a fost luată și anunțată vineri: Marele Premiu al Rusiei, programat pe 25 septembrie, nu va mai avea loc în 2022.

„Campionatul Mondial de Formula 1 ajunge în țări din întreaga lume cu o viziune pozitivă, de a uni oamenii, aducând națiunile împreună. Urmărim ce se întâmplă în Ucraina cu tristețe, șoc, dar și cu speranța unei soluționări rapide și pașnice a crizei actuale. Este imposibilă organizarea Marelui Premiu al Rusiei în circumstanțele actuale”, au anunțat organizatorii „Marelui Circ”.

Echipa americană Haas a anunțat că va renunța la culorile de pe monopost care alcătuiesc steagul Rusiei. Sponsorul Uralkali a oferit culorile alb, albastru și roșu. Acum, după începerea războiului, monoposturile vor fi vopsite doar în alb. Günther Steiner, directorul echipei, a declarat chiar în 2021 că, fără banii veniți de la sponsorul rus, echipa nu ar mai fi putut concura în circuitul Formulei 1.

Finala Ligii Campionilor nu se va disputa la Sankt Petersburg și a fost mutată la Paris

Rusia a primit o lovitură, în plan sportiv, și de la oficialii UEFA. Orașului Sankt Petersburg i s-a retras dreptul de-a găzdui finala Ligii Campionilor, programată la data de 28 mai. Cel mai important meci al sezonului din UEFA Champions League se va disputa la Paris, pe „Stade de France”. Oficialii de la Nyon și-au dorit să ducă finala la Londra, dar și „Wembely”, și arena lui Tottenham sunt ocupate.

Potrivit jurnaliștilor de la „L’Équipe”, președintele UEFA a negociat cu Emmanuel Macron, liderul Franței. Aleksander Ceferin a insistat ca acest meci să aibă loc în țara care prezidează acum Uniunea Europeană. Și slovenul a apreciat faptul că liderul francez a fost primul șef de stat care s-a opus public proiectului Super Ligii Europei, în urmă cu un an.

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 12:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 12:20 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Delegația Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, a încheiat vizita de lucru la Washington (21–26 aprilie 2025), unde a participat la reuniuni de nivel înalt cu lideri financiari internaționali și investitori globali, reafirmând angajamentul Republicii Moldova pentru reforme economice și stabilitate macrofinanciară.

În cadrul evenimentului „Regional Economic Outlook Breakfast”, organizat de Fondul Monetar Internațional (FMI), Anca Dragu a subliniat reziliența economiei moldovenești, necesitatea investițiilor responsabile și importanța parteneriatelor externe pentru asigurarea stabilității și prosperității pe termen lung. „În pofida contextului geopolitic și economic incert, Republica Moldova demonstrează că poate avansa pe calea reformelor și a integrării europene”, a declarat guvernatoarea.

Delegația BNM a avut întrevederi strategice cu oficiali ai FMI, Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Departamentului Trezoreriei SUA și investitori internaționali, discuțiile concentrându-se pe consolidarea rezilienței economice, gestionarea presiunilor inflaționiste și susținerea parcursului european al Moldovei.

Un punct central al discuțiilor a fost implementarea Programului susținut de FMI pentru Moldova și lansarea Programului de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP), menit să analizeze sistemul financiar al țării și să sprijine reformele în linie cu standardele internaționale.

În întrevederile cu oficialii Departamentului Trezoreriei SUA, printre care Scott Rembrandt și Brian McCauley, s-a discutat despre întărirea cooperării internaționale, combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Delegația BNM a participat, de asemenea, la o dezbatere organizată de Banca Mondială privind incluziunea financiară și digitalizarea serviciilor financiare ca motoare ale dezvoltării durabile, fiind evidențiate progresele Moldovei în extinderea accesului populației la instrumente financiare moderne.

Pe parcursul vizitei, delegația Republicii Moldova a luat parte la reuniuni bilaterale cu liderii FMI și ai Grupului Băncii Mondiale, la reuniunea Constituentei FMI și Băncii Mondiale, reafirmând sprijinul pentru Ucraina și pentru întărirea solidarității internaționale în fața provocărilor economice și geopolitice.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de ministrul finanțelor, Victoria Belous, și guvernatoarea BNM, Anca Dragu, alături de prim-viceguvernatorul Petru Rotaru și viceguvernatorul Mihnea Constantinescu.

Reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale reprezintă una dintre cele mai importante platforme internaționale de dialog și colaborare în sectorul financiar, facilitând identificarea de soluții comune pentru provocările economice regionale și globale.