Cum îl șantaja energetic Smirnov pe Sturza: Dacă vreau eu, veți pluti în rahat la Chișinău

23 Feb. 2022, 21:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Feb. 2022, 21:50 // Actual //  bani.md

Republica Moldova are un avantaj față de sfârșitul anului 1999, când putea fi șantajată energetic. În prezent, țara noastră poate importa curent electric din Ucraina și România, a declarat fostul premier Ion Sturza în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”.

Potrivit lui Sturza, pe vremea când era premier, liderul separatist de la Tiraspol juca cartea energetică cum poftea.

„Eu am simțit șantajul lui Smirnov pe pielea mea. Când m-am întâlnit cu el mi-a zis-o în față: „Dacă voi vrea veți pluti în rahat la Chișinău” și mai marele de atunci (președintele țării Petru Lucinschi n.a) s-a plimbat pe cal la Condrița și a zis: lasă Ioane că îi trece lui Smirnov”, a explicat Sturza.

În opinia fostului premier, în prezent, Chișinăul poate dicta prețul energiei electrice livrată de Cuciurgan.

Cuciurganul nu are altă alternativă de a furniza energia electrică, decât pe malul drept. Acolo sunt trei blocuri, iar excesul de curent este livrat gratuit în sistemul energetic ucrainean. Curentul ieftin din stânga Nistrului nu va dura la nesfârșit”, a punctat Sturza.

Sturza spune că Republica Moldova trebuie să se concentreze pe sincronizarea politicii energetice cu cea a României. „În câțiva ani se vor investi miliarde de euro în capacități de generare a energiei. Noi putem să avem participări în proiectele din România. Totodată, trebuie să avem ambiția să avem 30% din totalul energiei generată de eoliene și instalațiile solare”.

Fostul premier afirmă că, în prezent, securitatea energetică nu depinde de infrastructură, ci de capacitatea de a achita facturile și posibilitatea statului de a compensa facturile.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 19:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 19:54 // Actual //  Ursu Victor

CFR a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare a podului feroviar care leagă localitatea Fălciu din România de orașul Cantemir din Republica Moldova. Primele intervenții vizează revizia generală a structurii podului și revopsirea elementelor metalice, fiind realizate cu resurse proprii, urmând ca în etapa următoare să fie implicați și contractori terți.

Pe lângă lucrările la structura metalică a podului, proiectul prevede intervenții complexe la liniile de cale ferată din zonă: îndepărtarea vegetației, înlocuirea traverselor și a diblurilor, completarea cu piatră spartă și refacerea terasamentului. De asemenea, vor fi montate traverse speciale din lemn.

Pe partea moldovenească, autoritățile urmează să reabiliteze un tronson feroviar de 1,8 km spre Cantemir, pentru a asigura continuitatea legăturii transfrontaliere. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru luna august 2025.

Reluarea lucrărilor vine în contextul deciziilor luate la nivel european, inclusiv în cadrul reuniunii QUINT Meeting din ianuarie 2025, unde s-a stabilit reconstrucția completă a căii ferate în zona transfrontalieră Fălciu–Cantemir. Ulterior, în aprilie, CFR SA și Calea Ferată din Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru reluarea conexiunii feroviare peste Prut.

Printre perspectivele convenite de cele două state se numără electrificarea liniei Iași–Chișinău, modernizarea controlului vamal la Ungheni și redeschiderea trenului de pasageri Cahul–Galați.

Prin aceste inițiative, autoritățile din România și Republica Moldova își propun să întărească conectivitatea regională, să faciliteze transportul de mărfuri și pasageri și să stimuleze dezvoltarea economică în zona de graniță.