„În calitate de deputat al Parlamentului RM, solicit ca Procuratura Generală să investigheze și circumstanțele și condițiile în care cei 13 foști deputați au părăsit fracțiunea PCRM.
Având în vedere că dosarul pornit vizează infracțiunea de îmbogățire ilicită, solicit PG să fie investigate în conexiune cu ancheta penală efectuată de către procurori anticorupție, pe faptul coruperii unor deputați din Parlament pentru părăsirea fracțiunilor parlamentare din care fac parte. Dosarul pe îmbogățire ilicită nu este unul care să cuprindă toată complexitatea problemei, deoarece nu a avut loc o cumpărare pentru un anumit tip de servicii, dar a fost o cumpărare a unor deputați, care ulterior i-a permis lui Vladimir Plahotniuc să uzurpeze puterea politică în stat. Finalitatea logică a acestui dosar trebuie să urmărească finalitatea logică a componentei de infracțiune prevăzută la art. 339, Cod penal al RM – uzurparea puterii în stat. Din acest considerent, solicit Procuraturii să privească în ansamblu această problemă și să investigheze cazurile, cu atragerea la răspundere nu doar a celor arestați, dar și a tuturor celor care au plecat ulterior.
În motivarea bănuielii de comitere a infracțiunilor de uzurpare a puterii de stat, la sfârșitul anului 2015, un grup din 14 deputați au părăsit fracțiunea PCRM, anunțând că nu vor să mai facă jocurile formațiunii care i-a adus în Parlament. Transfugii s-au reunit în Platforma Social-Democrată pentru Moldova, iar în martie 2017, au aderat oficial la Partidul Democrat. Ca argument privind cumpărarea celor 14 ex-deputați au servit și declarațiile liderului PCRM, Vladimir Voronin, care a spus de mai multe ori, public, că celor 14 deputați transfugi li s-ar fi plătit bani grei. Și unii deputați, printre care și Elena Bodnarenco, au spus despre faptul că i s-au propus bani ca să treacă la PD. În presă s-au vehiculat sume între 300 de mii și 500 de mii, pe care le-ar fi primit unii deputați, pentru a migra la PD. Anterior, și fosta deputată Ina Șupac a declarat că PD în acea perioadă a cumpărat deputați PCRM cu sute de mii de euro. În acest context, drept argument privind bănuiala de comitere a infracțiunii de îmbogățire ilicită, care a dus la uzurparea puterii de stat, trebuie investigată nu doar în privința celor 14 ex-deputați, care au părăsit fracțiunea PCRM, dar lista trebuie extinsă și în privința altor ex-deputați din PLDM, PL și a unor deputați neafiliați, care au părăsit formațiunile din care făceau parte și ulterior au aderat la PD, dar și la o fracțiune creată ulterior în Parlament – grupul parlamentar al Partidului European din Moldova.
Reieșind din gravitatea faptelor prejudiciabile,
solicit examinarea
sesizării în regim de urgență, în vederea tragerii
la răspundere a persoanelor vinovate de
săvârșirea faptei de uzurpare a puterii
de stat. Potrivit prevederilor art.2, al.2
din Constituție, uzurparea puterii de stat
constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.
Toate persoanele vizate în anchetele penale, inclusiv cei ce urmează a fi investigați penal, au contribuit direct la uzurparea puterii în stat, prin crearea unei majorități parlamentare, prin metode de corupție, influență și șantaj. Ulterior, aceste fapte au dus la comiterea faptelor de îmbogățire ilicită, ceea ce procurorii au posibilitatea de a demonstra legătura ce cauzalitate dintre uzurparea puterii și îmbogățirea ilicită.
Toate faptele descrise mai sus reprezintă fapte infracționale deosebit de grave, ce atentează la securitatea statului și la funcționalitatea autorităților de nivel constituțional, iar nepedepsirea persoanelor care comit asemenea fapte ar determina repetarea săvârșirii unor fapte, ceea ce afectează principiile statului de drept și nu contribuie la edificarea acestuia. Problema migării politice contra unor sume de bani, influență sau șantaj dintr-o fracțiune parlamentară în alta în scopul constituirii unei majorități parlametare confortabile ridică mare semne de întrebare din perspectiva respectării rigorilor de integritate, în special politică”, a declarat Lilian Carp, în cadrului unui briefing de presă.
„Având în vedere existența
unor bănuieli rezonabile privind
planificarea și realizarea, de către un grup criminal organizat, a
unui plan criminal privind
uzurparea puterii
în stat, în scopul formării
unei majorități parlametare, prin
metode de corupție, influență și șantaj,
în vederea menținerii ilegale la putere, cu încălcarea
prevederilor Constituției, adresez
prezenta sesizare, prin care solicit Procurorului General:
1. Începerea urmăririi penale, pe faptul bănuielii rezonabile de uzurpare a puterii de stat, acțiuni săvârșite de un grup criminal organizat.
2. Examinarea, în cadrul urmăririi penale, a bănuilelilor de participre a celor 14 ex-deputați, care au părăsit fracțiunea PCRM, inclusiv a celor din PLDM, PL, și celor neafiliați, la elaborarea și punerea în aplicare a planului privind uzurparea puterii de stat, în interesul unui grup criminal organizat al lui Vladimir Plahotniuc.
3. Verificarea, în cadrul procesului de urmărire penală, a posibilei coordonări și finanțări a grupului criminal, în scopul uzurpării puterii de stat și menținerea ilegală la putere a lui Vladimir Plahotniuc.
4. Să fiu informart despre acțiunile și măsurile întreprinse”, a punctat Carp.
Procurorii anticorupție au ridicat mai multe bunuri în urma perchezițiilor care au avut la domiciliile persoanelor vizate, în automobilele acestora, precum și la sediile deținute de rude ale celor 5 ex-deputați. Printre bunurile ridicate se numără calculatoare, telefoane mobile, documente, înscrisuri de ciornă și alte probe, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanța pentru investigațiile efectuate pe aceste cazuri.
Patru ex-deputați au fost reținuți atunci pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor. Ar fi vorba despre Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi.
Pe parcursul aceleiași zilei, a fost reținut și ex-deputatul Sergiu Sîrbu în dosarul celor 13 foști deputați, bănuiți de îmbogățire ilicită.
Violeta Ivanov a primit vineri 20 de zile de arest în izolatorul CNA, după care a fost schimbată măsura în arest la domiciliu.
La data de 4 februarie, foștii deputați Artur Reșetnicov și Vladimir Vitiuc au primit 30 de zile de arest în izolatorul CNA. La fel, mandat de arest a primit și Sergiu Sîrbu, pentru 20 de zile.
Ulterior aceștia au venit cu recursuri, însă acestea au fost respinse de magistrații Curții de Apel.
„Descinderile și reținerile fac parte din spectacol, prin care se urmărește distragerea atenției de la adevăratele probleme cu care se confruntă societatea și creșterea în lanț a prețurilor. Victimele show-ului cu mascați sunt adversarii actualei guvernări, adică opoziția, nicidecum hoții și incompetenții de la putere, care prejudiciază statul zi de zi și sărăcesc tot mai mult populația”. Astfel a comentat reținerea ex-deputaților liderul Partidului Șor, Ilan Șor.
Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu o reacție la acuzațiile că ar fi ordonat reținerea foștilor deputați. Președinta a negat învinuirile și a menționat că nu a dat indicații „pentru justiție”, iar ceea ce face este să sprijine reformele.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!