ULTIMĂ ORĂ! Olaf Scholz, cancelarul Germaniei anunță despre suspendarea proiectului Nord Stream 2

22 Feb. 2022, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2022, 13:49 // Actual //  MD Bani

Germania va suspenda proiectul conductei Nord Stream 2 cu Rusia pentru o perioadă oarecare, după ce Moscova a recunoscut oficial independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei, a anunțat marți cancelarul Olaf Scholz.

În cadrul unei discuții cu jurnaliștii din Berlin, Scholz a spus că a cerut suspendarea procesului de certificare a conductei.

„Sună tehnic, dar este pasul administrativ necesar, astfel încât să nu existe certificare a conductei și fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate începe să funcționeze”, a spus el.

Conducta de 10 miliarde de euro, care a fost finalizată recent, dar nu este încă operațională, urma să transporte gaze naturale din Rusia în Europa.

A fost un punct major de dispută între țările occidentale și Ucraina, care susțin că conducta va permite Moscovei să exercite o pârghie politică asupra Europei. Dar Germania a insistat până acum să ducă la bun sfârșit proiectul, iar Kremlinul neagă că folosește resursele energetice ca armă politică.

Tot marți, Scholz a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu noi sancțiuni ca răspuns la acțiunile sale din Ucraina.

„Există și alte sancțiuni pe care le putem introduce dacă se iau măsuri suplimentare, dar deocamdată este vorba de a face ceva foarte concret”, a spus el.

De asemenea, el a cerut ca dialogul dintre Rusia și Occident să continue.

Pe lângă sancțiuni, diplomația continuă este „importantă pentru a preveni o nouă escaladare și, prin urmare, o catastrofă” în regiune, a spus Scholz. „Acesta este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice”, a adăugat el.

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 12:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 12:20 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Delegația Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, a încheiat vizita de lucru la Washington (21–26 aprilie 2025), unde a participat la reuniuni de nivel înalt cu lideri financiari internaționali și investitori globali, reafirmând angajamentul Republicii Moldova pentru reforme economice și stabilitate macrofinanciară.

În cadrul evenimentului „Regional Economic Outlook Breakfast”, organizat de Fondul Monetar Internațional (FMI), Anca Dragu a subliniat reziliența economiei moldovenești, necesitatea investițiilor responsabile și importanța parteneriatelor externe pentru asigurarea stabilității și prosperității pe termen lung. „În pofida contextului geopolitic și economic incert, Republica Moldova demonstrează că poate avansa pe calea reformelor și a integrării europene”, a declarat guvernatoarea.

Delegația BNM a avut întrevederi strategice cu oficiali ai FMI, Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Departamentului Trezoreriei SUA și investitori internaționali, discuțiile concentrându-se pe consolidarea rezilienței economice, gestionarea presiunilor inflaționiste și susținerea parcursului european al Moldovei.

Un punct central al discuțiilor a fost implementarea Programului susținut de FMI pentru Moldova și lansarea Programului de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP), menit să analizeze sistemul financiar al țării și să sprijine reformele în linie cu standardele internaționale.

În întrevederile cu oficialii Departamentului Trezoreriei SUA, printre care Scott Rembrandt și Brian McCauley, s-a discutat despre întărirea cooperării internaționale, combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Delegația BNM a participat, de asemenea, la o dezbatere organizată de Banca Mondială privind incluziunea financiară și digitalizarea serviciilor financiare ca motoare ale dezvoltării durabile, fiind evidențiate progresele Moldovei în extinderea accesului populației la instrumente financiare moderne.

Pe parcursul vizitei, delegația Republicii Moldova a luat parte la reuniuni bilaterale cu liderii FMI și ai Grupului Băncii Mondiale, la reuniunea Constituentei FMI și Băncii Mondiale, reafirmând sprijinul pentru Ucraina și pentru întărirea solidarității internaționale în fața provocărilor economice și geopolitice.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de ministrul finanțelor, Victoria Belous, și guvernatoarea BNM, Anca Dragu, alături de prim-viceguvernatorul Petru Rotaru și viceguvernatorul Mihnea Constantinescu.

Reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale reprezintă una dintre cele mai importante platforme internaționale de dialog și colaborare în sectorul financiar, facilitând identificarea de soluții comune pentru provocările economice regionale și globale.