Legătura dintre Renault și mașinile Lada. De ce grupul auto francez este cu ochii pe situația din Ucraina

22 Feb. 2022, 15:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Feb. 2022, 15:33 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Grupul auto francez Renault, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la constructorul rus Avtovaz, urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei din Ucraina pentru a identifica posibilele efecte asupra afacerilor sale, a declarat marţi un purtător de cuvânt de la Renault pentru Reuters.

„Urmărim cu foarte mare atenţie discuţiile diplomatice. La acest moment, este prematur să estimăm care ar putea fi sancţiunile”, a declarat directorul de comunicare externă de la Renault, Rie Yamane, la întrebarea dacă firma are planuri de rezervă pentru momentul în care guvernele occidentale vor introduce sancţiuni împotriva Rusiei.

SUA şi aliaţii europeni urmează să anunţe marţi noi sancţiuni împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa.

Separat, cel mai mare constructor auto din Rusia, Avtovaz, o companie controlată de Renault, a anunţat că încearcă să îşi asigure surse alternative de aprovizionare cu semiconductori în situaţia în care sancţiunile americane vor duce la întreruperea livrărilor către Rusia.

Casa Albă i-a avertizat pe producătorii americani de chipuri să fie pregătiţi pentru noi restricţii cu privire la exporturile spre Rusia, în situaţia în care Moscova va ataca Ucraina, inclusiv pentru o posibilă blocare a accesului Rusiei la livrările mondiale de echipamente electronice.

„Desigur că analizăm posibilităţile de a găsi alternative în caz de sancţiuni”, a declarat CEO-ul de la Avtovaz, Nicolas Maure, cel care între 2006 şi 2016 a condus uzina Dacia şi apoi toate operaţiunile Dacia şi Renault din România.

AvtoVAZ este cel mai mare companie producătoare de mașini din Rusia. Compania este cunoscută în principal pentru producția de mașini Lada. Cele mai importante piețe pentru Lada sunt Rusia, Kazahstan, Ucraina și fostele state sovietice.

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 17:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 17:59 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile Republicii Moldova au înregistrat o creștere de 10,6% în februarie 2025 față de luna ianuarie, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică. Cu toate acestea, volumul total al exporturilor pentru primele două luni ale anului rămâne sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, atingând doar 512 milioane de dolari, ceea ce înseamnă o scădere de 14,8% comparativ cu ianuarie-februarie 2024.

Din totalul exporturilor, 402,5 milioane de dolari (78,5%) au reprezentat produse de origine autohtonă, iar 110 milioane de dolari – reexporturi sau produse străine.

62,5% din totalul exporturilor (320 milioane USD) au avut ca destinație Uniunea Europeană, 5,9% (30 milioane USD) au mers către țările CSI, 79,6% din exporturi au fost transportate pe cale rutieră, 17,5% – pe cale maritimă/fluvială, iar 1,3% – pe cale feroviară

Exporturile moldovenești au înregistrat scăderi semnificative către mai multe țări importante: România: -24,7%, Germania: -58,4%
Polonia: -53,7%, SUA: -45,7%, Rusia: -33,3%, Elveția: -61,9%, Spania: -75,4%, Portugalia: -99,0%, Ungaria: -66,5%.

Pe de altă parte, au fost înregistrate creșteri ale exporturilor către Turcia: de 1,9 ori mai mult, Italia: +37,0%, Cehia: +32,5%, Grecia: +29,3%, Slovacia: +55,2% și Liban: de 8,8 ori mai mult.

Principalele categorii de produse exportate: semințe și fructe cu sâmburi – 16,1%, mașini electrice și piese – 14,8%, legume și fructe proaspete – 10,2%, îmbrăcăminte și accesorii – 7,9%, cereale – 7,6% și băuturi alcoolice și nealcoolice – 6,7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!