Cum se poate obține independența energetică față de Rusia?

21 Feb. 2022, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Feb. 2022, 11:45 // Actual //  bani.md

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunea sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană poate rezista fără gaz rusesc. Fostul președinte al României Traian Băsescu, în prezent eurodeputat, a avut la rândul său, săptămâna trecută, o intervenție în plenul Parlamentului European în care a propus trei soluții pentru securitatea Europei și stoparea ofensivei Rusiei către Ucraina. Prima dintre aceste soluții se referea la accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia.

„Aș aminti că nu-i prima dată când Gazprom joacă politic. Au mai fost momente în care Rusia, deliberat, a redus livrările de gaze către UE”, spune Traian Băsescu.

Uniunea Europeană depinde în proporție de circa 30 la sută de importurile de gaz din Rusia, în timp ce în România, nevoile de import sunt chiar mai mici.

Traian Băsescu a explicat, duminică seara, la Digi24, cum se poate realiza independența energetică de Rusia:

„Sunt două căi. Prima și cea mai rapidă și care trebuie exploatată rapid este importul de gaze lichefiate, care se poate face din Qatar, din zona caspică și mai ales din Statele Unite. Totul este să dezvoltăm rapid o infrastructură de terminale de gaze lichefiate prin care Europa să-și poată primi gazele de care are nevoie.

În al doilea rând, pentru a consolida independența energetică trebuie să ne îndreptăm cât mai mult către regenerabile.

Traian Băsescu: Bulgaria sabotează o sursă extraordinară de gaz

Și nu în ultimul rând, avem o sursă extraordinară, care e Azerbaidjanul, și pe care o sabotează chiar state europene. Spre exemplu, conducta BRUA, care este proiectată în primă fază să tranziteze 4,5 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan către Austria, trecând prin Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, până la Baumgarten, în Austria, este sabotată de Bulgaria. În condițiile în care România a terminat construcția conductei din anul 2020, Bulgaria, care are de construit 136 de kilometri de conductă, n-a construit nici 1 kilometru. Deci, trebuie să găsim soluția încetării jocurilor politice atunci când este vorba de aprovizionarea cu energie.

Pe de altă parte, avem energiile regenerabile, înțeleg că două firme vor, spre exemplu, să instaleze în România, în Marea Neagră, două parcuri eoliene. Sunt binevenite, numai să nu se piardă în birocrația noastră tradițională!

Și nu în ultimul rând, după cum vă este cunoscut, Comisia Europeană a recunoscut energia electrică produsă pe bază de reactoare nucleare ca fiind o energie curată, deci – dezvoltarea capacităților nucleare.

Realitatea Live

14 Apr. 2025, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Apr. 2025, 17:31 // Actual //  Ursu Victor
Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat / Foto: Profimedia Images

Grupul american Apple a avut cele mai mari vânzări de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, graţie lansării modelului iPhone 16e şi a cererii puternice în ţări precum Japonia şi India, arată datele publicate luni de firma de cercetare de piaţă Counterpoint Research, relatează Reuters, potrivit Agerpres, citat de antena3.ro.

„În conformitate cu estimările noastre actuale, anunţul tarifelor nu a dus la o creştere majoră a cererii din cauza incertitudinilor cu privire la tarife şi politici. În condiţiile în care tarifele au fost anunţate în aprilie, nu au avut un impact asupra cererii de iPhone în primul trimestru din 2025”, a declarat analistul şef de la Counterpoint, Ankit Malhotra.

În primele trei luni ale acestui an, piaţa mondială de smartphone a crescut cu 3% în ritm anual. Scăderile de pe pieţele dezvoltate au fost contracarate de creşterea din China şi continuarea revenirii vânzărilor pe pieţele emergente cheie din America Latină, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu şi Africa.

Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat pe o serie de pieţe importante. Vânzările Apple în SUA, Europa şi China fie au stagnat, fie au scăzut. Însă Apple a înregistrat o creştere de două cifre a vânzărilor în Japonia, India, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud-Est.

Pe locul secund s-a situat grupul sud-coreean Samsung, cu o cotă de 18%. Cercetătorii subliniază că Samsung a avut un început lent de an, din cauza lansării târzii a seriei S25, dar vânzările şi-au revenit după lansarea modelului principal S25 şi a noilor versiuni de telefoane seria A.

Topul primilor cinci producători este completat de producătorii chinezi Xiaomi (14%), vivo (8%) şi OPPO (8%).

În pofida creşterii de 3% din primul trimestru, analiştii de la Apple Counterpoint Research se aşteaptă ca, pe ansamblul anului 2025, piaţa de smartphone să se contracte uşor comparativ cu 2024, din cauza incertitudinilor economice şi tarifelor vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!