Patru foști deputați sunt recunoscuți în calitate de bănuiți pentru coruperea altor deputați din parlament

parlamet
Foto: flickr.com

Procuratura Anticorupție a pornit urmărirea penală în privința a patru foști deputați în Parlamentul Republicii Moldova, care sunt bănuiți de coruperea altor deputați pentru a-i determina să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte. Aceștia ar fi dat unor deputați din parlament mijloace bănești care variau între 200 000 și 300 000 de euro.

Cei patru foști deputații sunt bănuiți că, în perioada noiembrie 2015-21 decembrie 2015, fiind aleși pe listele unui partid parlamentar, acționând prin înțelegere prealabilă, din numele unui alt partid parlamentar, au promis și au dat unor deputați, care dețineau mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, mijloace bănești care variau de la 200 000 până la 300 000 de euro, fiecărui deputat, ceea ce constituie echivalentul sumei de la 4 300 200 de lei până la 6 450 750 de lei, pentru ca aceștia să părăsească fracțiunea parlamentară din care făceau parte și în calitatea acestora de deputat să voteze proiectele de legi înaintate de partidul de guvernământ din acea perioadă.

La 21 decembrie 2015, deputații cărora li s-au transmis mijloacele bănești, au anunțat public că au părăsit fracțiunea parlamentară din care făceau parte.

„Ex-deputații vizați în această cauză penală sunt urmăriți penal la moment de către procurorii anticorupție și în alte cauze penale de îmbogățire ilicită, respectiv în privința acestora deja sunt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, iar în privința unuia dintre ei, arest la domiciliu”, se arată în comunicatul procuraturii anticorupție.

Menționăm că, pe 2 februarie 2022, patru foști deputați comuniști și democrați au fost reținuți pentru 72 de ore fiind învinuiți de îmbogățire ilicită.

Canalul de Telegram INDEX scrie că ar fi vorba despre Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și Anatolii Zagorodnîi. Acești patru foști deputați au fost printre cei cei 14 deputați comuniști care la 21 decembrie 2015 și-au anunțat „detașarea de Partidul Comuniștilor” și formarea Platformei parlamentare social-democrate „Pentru Moldova”. Ulterior, toți cei 14 deputați au aderat la Partidul Democrat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente