Păduraru ia batista de pe țambal în cazul UNIC: Să aplice prevederile Legii exproprierii pentru utilitate publică

19 Feb. 2022, 13:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Feb. 2022, 13:21 // Actual //  bani.md

Fostul consilier prezidențial și actual avocat Ion Păduraru susține că chestia terenului din centrului Capitalei din fața magazinului UNIC este folosită abil, în special, în interes exclusiv politic, de mulți. Este o problemă! În genere, reglementările privatizării terenurilor aferente construcțiilor la preț normativ sunt demult depășite.

De ce autoritățile să fie obligate să vândă asemenea terenuri, ca atare? Sunt și alte soluții juridice civile nu doar vânzarea. În orice caz, cred că politicienii de la guvernare ar trebui să se apuce de revizuirea cadrului normativ vizat. Pentru viitor. Dacă, eventual, prin această nu își vor tăia creanga de sub anumite interese proprii, or, de privatizat mai rămân încă muuulte terenuri”, a explicat Păduraru.

În opinia lui, cu procurori și revizuiri ale deciziei CSJ se va ajunge cam tot acolo unde s-a ajuns cu Gemenii – tot noi vom plăti. „Or, la noi s-au cam dezvățat să pună capul în mișcare, să analizeze profund impactul ingerințelor în actele de justiție ș.a. Se preferă declarații dure, deplasate și, neapărat, să vină procurorii”.

Cu titlu de soluție pentru această situație propun celor de la putere să încerce să aplice prevederile Legii exproprierii pentru utilitate publică. Poate, acum cât e ”cald”, să fie găsită o încadrare legală pentru readucerea terenului integral, sau parțial, în domeniul public (de exemplu, pentru organizarea unei grădini publice, gen scuar…din beton…). Firește, cu dreaptă și prealabilă despăgubire, adică la prețul real plătit. Dacă este valabilă această cale, nu cred că declararea utilității publice ar prezenta o problemă pentru majoritatea parlamentară”, a punctat Păduraru.

Terenul de 1,3 hectare din fața magazinului universal „UNIC” a fost vândut joi cu 2,7 mil de lei Societății pe Acțiuni Magazinul Universal „UNIC”. O decizie în acest sens a fost adoptată de consilierii municipali din Platforma DA și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). Consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au acuzat CMC că a înstrăinat terenul la un preț mult mai mic decât ar valora și că vor contesta în instanță decizia adoptată de PSRM și Platforma DA.

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!