Procurorii așteaptă cu nerăbdare să-l aducă acasă pe Topală, acuzat că a stricat șlagărul roților de tren de la CFM

19 Feb. 2022, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Feb. 2022, 17:56 // Actual //  bani.md

Autoritățile de la Chișinău așteaptă răspunsul omologilor din Belgia cu privirea la extrădarea lui Iurie Topală, reținut și arestat de către ofițerii INTERPOL în Belgia fiind cercetat pentru escrocherie, delapidări și abuz de serviciu.

„Autoritățile din Belgia analizează actele remise de Republica Moldova și urmează să decidă asupra extrădării lui Iurie Topală. Topală este căutat pentru arest și extrădare. Topală este reținut și arestat în Belgia. Procedura de extrădare depinde de la stat la stat. Conform Convenției cu privire la extrădare, autoritățile din R. Moldova sunt obligate să transmită setul de documente cu privire la extrădare. Setul a fost transmis, iar acum autoritățile din Belgia sunt în curs de examinare a acestui set de documente. Ulterior, Belgia va reveni cu un răspuns”, a declarat,  pentru Ziarul de Gardă, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol), Viorel Țențiu.

La 12 ianuarie curent, fostul șef al Î.S Calea Ferată a Moldovei (CFM), Iurie Topală, a fost reținut de către ofițerii INTERPOL în Belgia. Ulterior, procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele fostului șef al CFM, Iurie Topală. Conform procurorilor, urmărirea penală în privința lui Iurie Topală este pornită pe mai multe fapte, inclusiv pe escrocherie, delapidări, abuz de serviciu.

Fostului șef al CFM, Iurie Topală procurorii PCCOCS îi incriminează comiterea abuzului de serviciu în interesele unui grup criminal organizat și managementul defectuos al întreprinderii, în perioada anilor 2015-2019.

Suma constatată a prejudiciului în acest stadiu pe dosarul în cadrul căruia sunt investigate faptele învinuitului este de 250 de milioane de lei.

De cealaltă parte, Iurie Topală respinge acuzațiile indicate în raportul SIS și susține că Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova a avut doar de câștigat din activitatea firmelor de expediție în perioada administrației sale.

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!