Occidentul orb în fața agresiunilor lui Putin! Nantoi: Moldova merge în Europa cu baioneta rusească într-un loc

19 Feb. 2022, 19:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Feb. 2022, 19:10 // Actual //  bani.md

Oamenii care se interesează de istoria secolului XX sunt șocați de paralele evidente între comportamentul regimurilor totalitare de pe atunci, și a celui lui Putin din prezent, explică deputatul Oazu Nantoi acțiunile Federației Ruse în raport cu Ucraina.

Așa, pentru a crea un pretext de război împotriva Poloniei, în noaptea spre 1 septembrie 1939, Germania nazistă a înscenat atacul din partea Poloniei asupra postului de radio din localitatea Gleiwitz (actualmente Gliwice în Polonia). Așa, la 26 noiembrie 1939, regimul lui Stalin a acuzat Finlanda de atac din tunuri asupra satului Mainila, pentru ca la 30 noiembrie să pornească războiul împotriva Finlandei”, susține deputatul.

Potrivit lui, ”în perspectiva unui atac iminent din partea Ucrainei”, la 18 februarie 2022, marionetele lui Putin din teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik,  prin adresări video au anunțat evacuarea populației pe teritoriul Rusiei! Și nu contează, că lumea mai vigilentă a depistat că aceste adresări video au fost înregistrate încă la 16 februarie – aceasta înseamnă că scenariul războiului a demarat!

Te apucă groaza când constați, pe cât de oarbă a fost ceea ce numim noi ”lumea democratică” în raport cu evoluția regimului Putin! Putin doar a fost foarte consecvent, chiar dacă lăsăm în pace trecutul lui ”kgb-ist” și pornim de la cuvântarea lui renumită, din 10 februarie 2007,  de la Conferința pentru securitate de la Munich!”, mai sune Nantoi.

În opinia deputatului, oarbă a fost lumea, când a mimat preocuparea de agresiunea lui Putin împotriva Georgiei în 2008; oarbă a fost lumea, când n-a observat paralele strigătoare la cer între Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin și cele din 2014 de la Soci! Și ne-am ales cu anexarea Crimeii după calapodul ”Anschluss-ului” din 12 martie 1938; cu proiectul ”Novorossia” susținut și de ”ai noștri”; cu 14 mii de morți și cu avionul civil MH-17 cu 298 de pasageri la bord, doborât de racheta, lansată din instalația, transportată pe teritoriul Ucrainei din regiunea Kursk din Rusia – mai ține minte cineva cum Rusia, profitând de statutul său de membru permanent al Consiliului Securității ONU, la 29 iulie 2015, a blocat rezoluția prin care se decidea constituirea a   “International Criminal Tribunal for Malaysia Airlines Flight MH17”?!

Orbi și fățarnici suntem noi, posesori circumstanțiali ai ”cetățeniei” RM, cu adorarea în masă a lui Putin și cu fățarnicia preocupării de ”soluționarea conflictului Transnistrean”. Noi doar ”mergem în Europa!” – de parcă cineva ne va accepta în UE cu baioneta rusească într-un loc…. Vineri, 18 februarie, Joe Biden, Președintele SUA, a anunțat că Putin a luat decizia de a invada Ucraina în câteva zile. Peste puțin timp, la ora 4:00, 19 februarie, exact ca-n Mainila la 26 noiembrie 1939, ”obuzul ucrainean” a explodat pe teritoriul Rusiei”, mai spune deputatul.

Vine momentul de a plăti prețul orbirii și fățarniciei a ”lumii democratice”, inclusiv a cinismului businessului ”Schröderizat”.  Primii, în caz de încă un act de agresiune din partea Rusiei,  vor avea de plătit ucrainenii, care refuză să-și bage capul în ștreangul ”acordurilor de la Minsk”.

Azi, 19 februarie, încă nu este clar care va deznodământul, și în ce măsură noi, cei din RM, vom fi afectați de aceste evenimente dramatice. Oricum, fiecare din noi va avea posibilitatea de a se manifesta. Inclusiv, vom avea oportunitatea să vedem rândurile consolidate a ”coloanei a cincea” din RM, care așteaptă și ea comanda de la Kremlin. Cine este Putin – este clar. Rămâne de văzut cine suntem ”noi”, a conchis deputatul Oazu Nantoi.

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!