Pericol uriaş la graniţele Moldovei! Secretarul general al NATO, îngrozit de ce ar putea face Vladimir Putin

19 Feb. 2022, 19:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Feb. 2022, 19:32 // Actual //  bani.md

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vorbit din nou despre situația explozivă dintre Rusia și Ucraina. Oficialul a atras atenția că niciodată nu a mai văzut în Europa o asemenea desfășurare de forțe militare.

O desfășurare militară de forțe cum nu s-a mai pomenit în Europa de multe decenii. Constatarea a fost făcută, astăzi, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Oficialul i-a trimis o scrisoare, joi, lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, căruia i-a cerut să participe la o serie de discuții ce ar avea rolul de-a dezamorsa situația din Ucraina, care dă în clocot, potrivit evz.ro.

Secretarul general al NATO este foarte îngrijorat de atitudinea Rusiei

Liderul NATO a declarat că i-a transmis lui Lavrov să accepte mai multe discuţii în formatul Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit în luna ianuarie pentru a discuta în mod oficial cererile Moscovei pentru ca aliaţii să-şi retragă trupele din Europa de Est.

Totodată, Stoltenberg a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că nu există semne de retragere a Rusiei de la graniţele Ucrainei, în ciuda afirmaţiilor Rusiei din această săptămână, şi că riscul unui conflict este real, deoarece continuă mobilizarea militară a Moscovei, notează Reuters.

„Am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO la întâlniri în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Şi mi-am reiterat invitaţia în scrisoarea pe care i-am trimis-o joi ministrului Lavrov.

Suntem extrem de îngrijoraţi pentru că vedem că ei continuă să se consolideze, continuă să se pregătească. Şi nu am mai văzut niciodată în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, o concentrare atât de mare de trupe pregătite de luptă”, a afirmat secretarul general al NATO, cel care a conchis:

„Acest pericol este acum combinaţia dintre această consolidare militară masivă, cu o retorică foarte ameninţătoare, prezentând cereri pe care ştiu că nu le putem îndeplini şi spunând că, dacă nu le îndeplinim, vor fi consecinţe militare.”

Pentru a face o nouă demonstrație de forță, Rusia a efectuat o serie de exerciții nucleare strategice

În acest context extrem de tensionat, Rusia a efectuat sâmbătă dimineața mai multe exerciții nucleare strategice. Au fost prezenți la acest eveniment și președintele Vladimir Putin, și liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, după cum au informat oficialii de la Kremlin.

Agenția Reuters a remarcat că este vorba de o nouă etalare de forţă din partea Rusiei. În ultimele luni, militarii ruşi au efectuat o serie de exerciţii, în cadrul cărora efective de peste 150.000 au fost concentrate la frontiera ucraineană, în nord, sud şi est. Agenţia citată reaminteşte că Vladimir Putin şi alţi oficiali ruşi de rang înalt menţionează adesea faptul că Rusia este, alături de Statele Unite, una din cele mai mari puteri nucleare din lume.

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!