A vrut să plece în vacanță, dar pandemia i-a dat planurile peste cap. Agenția i-a întors banii după implicarea APCSP

18 Feb. 2022, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Feb. 2022, 17:14 // Actual //  MD Bani

Un client din orașul Chișinău a cumpărat un pachet turistic de la o agenție de turism  în sumă de peste 15 565 lei, dar din cauza condițiilor pandemice serviciul turistic menționat nu a fost realizat la data preconizată.

„Ulterior consumatorul și agentul economic au convenit amânarea realizării serviciului pentru anul 2021, însă din cauza unor condiții pandemice impuse de către țara gazdă, pe care consumatorul nu le-a putut realiza din motive obiective, serviciul menționat a rămas nerealizat. După o adresare prealabilă către agentul economic consumatorul nu a reușit să-și obțină revendicările, fapt ce l-a determinat să se adreseze către APCSP.”

Într-un final, consumatorul și-a recuperat banii doar după implicarea APCSP.

n procesul de examinare a reclamației, a fost citat agentul economic pentru a oferi explicații pe cazul dat. În continuare agentul economic a contactat consumatorul pentru a soluționa amiabil problema dată, restituindu-i consumatorului suma integrală pentru serviciul turistic procurat. Consumatorul a rămas mulțumit indicând în declarație, că i-a fost restituită suma integrală de 15 565 lei pentru serviciul nerealizat și nu solicită răspuns în scris din partea APCSP.

Realitatea Live

27 Apr. 2025, 08:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
27 Apr. 2025, 08:03 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cei care intenţionează să-şi completeze portofoliile cu aur, metal căutat zilele acestea de investitori pe fondul turbulenţelor de pe pieţele de acţiuni, dar fără a-l deţine fizic, pot face acest lucru prin intermediul unor produse structurate listate la Bursa de Valori Bucureşti, cel mai tranzacţionat şi care reflectă direct preţul fiind unul administrat de Erste, sau prin intermediul unor fonduri de mărfuri, fie în euro sau dolari, listate în afară.

„Aurul a atins maxime istorice pe fondul unor rate ale inflaţiei relativ ridicate la nivel global şi cu perspective reduse de scădere în contextul datoriilor publice şi al deficitelor bugetare ridicate, pe fondul incertitudinii la nivel global venite atât din contextul geopolitic, cât şi al războiului comercial. Aceste incertitudini probabil vor persista şi anul acesta, ceea ce va conduce la o volatilitate crescută a preţului aurului, orice modificare a acestor factori de risc pu­tând conduce la o variaţie puternică într-un sens sau altul“, spune Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, pentru ZF.

Preţul aurului în dolari a avut în ultimii ani o creştere semnificativă, mai întâi pe fondul pandemiei şi incertitudinii globale (24,4% în 2020), ca urmare a inflaţiei şi a tensiunilor geopolitice (1,3% în 2022) şi ulterior pe fondul creşterii susţinute de cererea băncilor centrale şi a incertitudinilor economice (13,1% în 2023). Cererea crescută şi politicile monetare relaxate au adus recorduri istorice în 2024, de la 2.062 de dolari la 2.624 de dolari pe uncie troy (plus 27,8%), iar înrăutăţirea perspectivelor macroeconomice şi geopolitice au continuat să propulseze preţul aurului la noi maxime în 2025, la peste 3.300 de dolari pe uncie (26,5%).