„Este un prim pas pentru a rezolva o problemă cronică cu care se confruntă părinții cu copii mici. Avem un deficit major de locuri de creșă. În asemenea condiții, mulți tineri părinți se confruntă cu o reducere semnificativă a venitului în familie. Astăzi, doar 16% cu vârsta între 1-2 ani sunt încadrați în grădinițe sau creșe, fapt care duce și la o rată mică de participare a femeilor în câmpul muncii. În 2019, ponderea femeilor cu un copil cu vârsta până la 6 ani care au fost încadrate în câmpul muncii a constituit doar 39%, în comparație cu 60% în cazul bărbaților.
Ne propunem să permitem angajatorilor să poată organiza servicii de îngrijire a copiilor în angajaților în cadrul întreprinderii. Nu este o practică nouă. Este pe larg răspândită în multe țări europene și în întreaga lume.
Totodată, suntem conștienți că acesta este doar un prim pas în acest sens. Vor urma mai multe propuneri legislative în acest sens: majorarea indemnizației pentru îngrijirea copilului, crearea tichetelor de creșă, trebuie să facem un efort pentru a crea mai multe creșe publice. De asemenea, discutăm despre extinderea concediului paternal, pe care ne propunem să-l extindem până la cel puțin jumătate de an”, a spus Perciun.
După discuții, Greceanîi a cerut grăbirea procedurilor.
„Noi am ajuns la un consens, avem o înțelegere totală, nu știu pentru ce trebuiau aduși copiii aici. Propun 108 să terminăm discuțiile, noi toți votăm acest proiect și nu este necesar să arătăm la societate cât de tare noi susținem aducând aici copiii, ei trebuie să fie în siguranță”, a spus aceasta.
„Este un act de solidarizare”, i-a răspuns o deputată.
În final, 81 de deputați au susținut acest proiect în prima lectură.
„Mulțumim mămicilor, tăticilor, acum la mâncare și la culcare, voi cu ale voastre, noi cu ale noastre, o zi bună”, a spus Grosu.
Documentul, votat în prima lectură, prevede includerea unor norme ce reglementează dreptul angajatorilor de a oferi, angajaților săi, servicii alternative de îngrijirea a copiilor, cu vârsta de până la 3 ani, suplimentare celor oferite de către stat. Cheltuielile aferente acestor servicii vor fi asigurate de angajatori, din mijloacele proprii.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!