Promisiuni la transporturi! Jumătate de miliard de dolari pentru drumuri și autostradă până la Chișinău

17 Feb. 2022, 13:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Feb. 2022, 13:23 // Actual //  bani.md

Ministrul Transporturilor, Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova va beneficia de o finanțare de aproape jumătate de miliard de dolari pentru reabilitarea drumurilor.

Săptămâna viitoare vom face publică o hartă interactivă cu toate drumurile care sunt în construcție ca să oferim transparență. Urmează să fie construit podul de la Ungheni care va fi acea partea a autostrăzii care va unui Republica Moldova cu România. Noi vom finanța studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru construcția autostrăzii până la Chișinău”, a explicat Spînu.

Potrivit oficialului, Republica Moldova are un acord cu BERD și BEI care vor acorda 300 mil USD, dar și un acord cu Banca Mondială care va aloca 127 mil. USD.

Totodată, Spînu a precizat că până în luna iunie va fi dat în exploatare traseul până la Ungheni dar și drumul de ocolire a localității Bahmut.

În decembrie anul trecut, Guvernul a aprobat semnarea Contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea Proiectului „Moldova drumuri IV”.

Proiectul Contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi BEI are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 mil. euro, ceea ce reprezintă o cofinanţare a Proiectului în cuantum de 50%. A doua parte a sumei va fi negociată cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Totodată, contractul de finanţare presupune şi o alocare în formă de grant a 10 mil. euro din sursele „Emerging Advisory and Technical Assistance Facility for Eastem Partnership Investment in Connectivity (EPIC)”.

În cadrul proiectului „Moldova drumuri IV” este prevăzută executarea lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere a următoarelor sectoare de drumuri:

Drumul M5 Frontiera cu Ucraina – Criva – Bălţi – Chişinău –Tiraspol – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Criva – Bălţi, cu o lungime de 133 km (reabilitare), cost estimativ 129 mil. euro;

Drumul M2, centura oraşului Chişinău, pe sectoarele 2 şi 3, cu o lungime de 17,35 km (extindere la 4 benzi de circulaţie şi intersecţii denivelate), cost estimativ 52 mil. euro;

Drumul M3 Chişinău – Comrat – Giurgiuleşti – frontieră cu România, sectorul de ocolire a oraşului Cimişlia, km 0+000 – km 7+200 (construcţie nouă) cost estimativ 9 mil. euro.

De asemenea, pentru dezvoltarea şi continuarea Programelor cu finanţare externă proiectul prevede elaborarea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiei de proiect pentru următoarele sectoare de drumuri:

Drumul M5, sector Bălti – Rădeni (km 133+000 – km 189+000);

Construcţia sectorului lipsa între drumul naţional R1 şi M5 (completarea reţelei de drumuri naţionale incluse în reţeaua Trans Europeană de Transport);

Drumul M5, sector Rădeni – Chişinău;

Drumul M5, sector Budeşti – frontieră cu Ucraina (lungimea 85 km);

Drumul M2, sector Chişinău – Budeşti (sectorul 4 al drumului de centură al or. Chişinău);

Drumul M2, ocolire oraşului Chişinău sectoarele 5 şi 6 (sectoare lipsă cu o lungime de aproximativ 50 km);

Construcţia Autostrăzii Ungheni – Chişinău – Odesa;

Drumul M1, sector Leuşeni – Chişinău;

Drumul M1, sector Chişinău – Dubăsari.

Realitatea Live

26 Apr. 2025, 11:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Apr. 2025, 11:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Daniel Kretinsky, al treilea cel mai bogat om din Cehia, a devenit acționarul majoritar al grupului Metro, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Europa, cu operațiuni și în Republica Moldova. Miliardarul de 49 de ani deține acum 68,17% din acțiunile companiei, după finalizarea unei tranzacții evaluate la miliarde de euro, relatează Bild.

Fondată în 1964 la Düsseldorf, Metro este un retailer german multinațional specializat în vânzări cash&carry. În 2019, grupul opera 769 de magazine în 26 de țări, inclusiv în România și Moldova. În România, Metro și-a început activitatea în 1996, în parteneriat cu omul de afaceri Ion Țiriac, care deținea atunci 15% din acțiuni, participație vândută în 2015.

Kretinsky și-a început investiția în Metro în 2018, prin vehiculul de investiții EPGC, crescând progresiv participația. La începutul lunii aprilie 2025, miliardarul controla deja peste 50% din companie, iar recent conducerea Metro a aprobat oficial planurile sale de preluare.

Născut în 1975 la Brno, Daniel Kretinsky este avocat de profesie și a început cariera la firma de investiții J&T. În 2009, a cofondat furnizorul de energie EPH, pe care îl controlează aproape integral. Portofoliul său de afaceri acoperă energie, media, retail și investiții strategice în Europa. Printre altele, el deține participații în publicații importante din Cehia și Franța (inclusiv Le Monde), în lanțul de supermarketuri britanic Sainsbury’s, în Royal Mail și în retailerul american Foot Locker. De asemenea, este coproprietar al cluburilor de fotbal Sparta Praga și West Ham United.

Daniel Kretinsky este cunoscut și pentru proprietățile sale de lux: vila Heath Hall din Londra, cumpărată cu 65 de milioane de lire sterline, și castelul Château du Marais din Franța, achiziționat în 2022 pentru 43 de milioane de euro, pe care intenționează să îl transforme într-un hotel de lux.

Partenera sa de viață este Anna Kellnerová, fiica regretatului om de afaceri Petr Kellner, fostul patron al imperiului ProTV și un nume important în industria media din Europa Centrală și de Est.