Războiul propagandei rusești îi năucește pe moldoveni. Surpriza lui Grosu: pregătim o lege să o contracareze

12 Feb. 2022, 19:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Feb. 2022, 19:09 // Actual //  bani.md

Ultimul sondaj de la Chișinău arată că 40% dintre cetățenii Republicii Moldova cred că exporturile se duc către Federația Rusă, or, acelea nu depășesc 20%. Președintele Parlamentului, Igor Grosu indică într-un interviu pentru digi24.ro că e vorba de propaganda rusă, care a luat amploare în țara noastră.

Întrebat de ce se întâmplă acest lucru, Grosu a confirmat că impactul propagandei ruse în Republica Moldova este mare.

„Vă explic și va trebui să spun că împreună va trebui să facem acest efort, și eu, de fiecare dată când mă întâlnesc cu colegii din Parlamentul României, Senat, Guvern, ambasade, asta le spun, prezența românească aici trebuie să fie cât mai vizibilă și cât mai pronunțată. Dar, ceea ce ați spus dumneavoastră este corect. Este, de fapt, produsul propagandei de import, ca să zic așa. Și noi, Parlamentul, avem o sarcină foarte importantă, chiar acum muncim la un proiect de lege, amendamente, care să vină să contracareze, să oprească propaganda”, a punctat președintele Parlamentului.

Potrivit deputatului, în curând, televiziunile străine care retransmit canale străine vor trebui să aibă produse proprii.

„E vorba și de condiții care să presupună obligativitatea dezvoltării produsului autohton, nu pur și simplu cumperi dreptul de a retransmite și dai, nu știu, divertisment, muzică, talk-show-uri șamd. Nu. Dacă vrei, bunăoară, să beneficiezi de piața de publicitate, să ai acces la acest buget, sau să beneficiezi de anumite facilități, trebuie să ai produs local, trebuie să respecți corectitudinea opiniilor, să ceri opinia celui care este vizat și așa mai departe. Noi, pe de o parte, am venit cu o nouă componență a Consiliului Audiovizualului, sperăm în curând să înceapă a funcționa, au tot suportul din partea Legislativului, dar venim și cu acest instrumentar, mă refer la legi, pentru a diminua din propagandă. Pentru că, la capitolul propagandă avem propagandă, fake-uri, da, în campania de vaccinare, împotriva UE, împotriva României, trebuie să o spunem și așa…”, a mai spus Grosu.

 

Realitatea Live

26 Apr. 2025, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Apr. 2025, 09:00 // Actual //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump s-a declarat nemulțumit de întârzierea semnării acordului economic dintre Washington și Kiev în domeniul metalelor rare. Într-un mesaj publicat pe rețeaua sa socială, Truth Social, Trump a criticat administrația de la Kiev, condusă de Volodimir Zelenski, pentru faptul că nu a finalizat încă documentele necesare: „Semnarea acordului întârzie deja de cel puțin trei săptămâni. Sper că va fi semnat imediat”.

În aceeași postare, Trump a transmis un mesaj optimist și în ceea ce privește negocierile pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina, afirmând că „lucrurile decurg bine” și că „succesul pare să fie aproape”.

Pe 18 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum de înțelegere privind încheierea unui acord în sectorul mineralelor strategice. Documentul a consacrat intenția ambelor părți de a dezvolta o cooperare amplă în acest domeniu. Potrivit vicepremierului și ministrului Economiei al Ucrainei, Iulia Sviridenko, viitorul acord va atrage investiții, va sprijini modernizarea infrastructurii și va consolida parteneriatul bilateral.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a precizat că echipele juridice din Ucraina și SUA lucrează intens la finalizarea textului acordului, care va trebui ulterior ratificat de Parlamentul ucrainean.

Recent, ministrul ucrainean al Finanțelor, Serghei Marcenko, a declarat că semnarea documentului nu este așteptată în această săptămână, subliniind că, deși au fost înregistrate progrese, anumite aspecte încă necesită negocieri. Marcenko, alături de premierul Denis Șmîhal și alți oficiali, se afla la Washington pentru sesiunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale.

Potrivit Reuters, acordul privind mineralele strategice face parte dintr-un plan mai amplu de pace propus de Statele Unite în cadrul negocierilor de la Paris din 17 aprilie.