Business „moldovenesc” cu certificate de vaccinare COVID-19 într-un spital din Chișinău. Au avut loc percheziții

07 Feb. 2022, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Feb. 2022, 11:02 // Actual //  MD Bani

La domiciliile și locurile de muncă a trei angajați ai Asociației Medicale Teritoriale Râșcani a municipiului Chișinău, care anterior era parte a spitalului „Sfânta Treime”, un vicedirector al spitalului și doi asistenți medicali au avut loc percheziții privind eliberarea certificatelor anti-COVID-19 persoanelor aflate peste hotare.

Astfel, la sesizarea Ministerului Sănătății, perchezițiile desfășurate de ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală și Inspectoratului Național de Investigații ale Inspectoratului General al Poliției au loc la domiciliile și locurile de muncă a trei angajați ai spitalului – un vicedirector al spitalului și doi asistenți medicali.

„Potrivit informațiilor preliminare, aceștia ar fi eliberat fraudulos certificatele pentru peste 100 de persoane care se aflau în afara țării, iar astfel au obținut un venit infracțional de peste  600.000 lei. În acest sens, pe lângă faptul că acumulau surse de bani profitând de situația în care se aflau unii cetățeni, aceștia supuneau distrugerii acele preparate biologice (vaccinuri) care urmau să fie administrate și, deci, au afectat astfel negativ și misiunea ministerului de resort, care procura aceste vaccinuri, în consecință aducând prejudicii materiale statului.”, se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul perchezițiilor, până la acest moment, oamenii legii au ridicat de la aceștia acte medicale, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă. După finalizarea perchezițiilor, procurorii PCCOCS vor atribui statut procesual-penal persoanelor investigate. Totodată, în vederea recuperării banilor obținuți pe cale ilegală și restituirii prejudiciului cauzat statului, procurorii desfășoară investigații financiare paralele. Menționăm, la acest stadiu al investigațiilor cei trei se prevalează de prezumpția nevinovăției.

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 07:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 07:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Pe piața imobiliară din Republica Moldova se remarcă două tendințe majore: o ușoară înviorare a vânzărilor de apartamente în afara municipiului Chișinău și o creștere a tranzacțiilor cu case individuale. În schimb, în Chișinău se observă o ușoară încetinire a vânzărilor de apartamente, arată analiza prezentată de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”.

Potrivit datelor prezentate, în 2024 au avut loc 45.200 de tranzacții imobiliare la nivel național, în creștere cu 22,5% față de 2023. Totuși, în primul trimestru al anului 2025, ritmul tranzacțiilor a încetinit ușor, fiind estimate la 44.500 de tranzacții în valoare anuală, cu 1,5% mai puțin față de anul precedent. Cele mai multe tranzacții rămân concentrate în Chișinău (74,2%), urmat de municipiile Bălți și Orhei.

Prețul mediu al apartamentelor a continuat să crească accentuat. În 2024, un metru pătrat într-un apartament nou în Chișinău a ajuns la 1.585 de euro, iar într-un apartament vechi la 1.129 de euro – cea mai mare scumpire înregistrată în ultimii 16 ani. Această evoluție a fost determinată de majorarea costurilor materialelor de construcție și a forței de muncă, dar și de lipsa ofertei suficiente de apartamente noi pe piață.

Veaceslav Ioniță explică faptul că modelul de funcționare al pieței imobiliare face aproape imposibilă o scădere a prețurilor: companiile de construcții vânduseră în trecut apartamente către agenți imobiliari la prețuri mai mici (600–700 euro/m²), iar astăzi aceștia le revând la prețuri mult mai mari (până la 1.600 euro/m²). În 2024, din volumul total al vânzărilor de apartamente, agenții și agențiile imobiliare au câștigat proporțional mai mult decât companiile de construcții.

În ceea ce privește accesibilitatea locuințelor, pentru procurarea unui apartament nou finisat de 70 m² în Chișinău, un cumpărător are nevoie în 2024, în medie, de aproximativ 14,9 ani de salariu – un indicator relativ stabil comparativ cu anul precedent, datorită creșterii salariilor nominale.

Concluzia expertului: doar proiectele imobiliare mari ar putea tempera creșterea prețurilor, însă, în lipsa unor schimbări structurale, o ieftinire semnificativă a apartamentelor în Republica Moldova este improbabilă.