Lovitura supremă pentru fosta directoare adjunctă de la ANSC, Irina Gutnic. Alaiba vrea să lichideze funcția

07 Feb. 2022, 16:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Feb. 2022, 16:23 // Actual //  bani.md

Funcția de director adjunct de la ANSC urmează să fie lichidată, potrivit inițiativei legislative anunțată de deputatul PAS, Dumitru Alaiba. Deputatul își argumentează decizia prin faptul că funcția e de prisos.

Astăzi o să înregistrez un proiect de lege care să lichideze funcția de director adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Vom avea un director general și 6 consilieri. Funcția de director adjunct nu are sens. Menținerea unei funcții manageriale în plus de director general adjunct este inoportună și unutilă, dat fiind faptul că motivul principal din care există această funcție este asigurarea atribuțiilor directorului general când acesta lipsește. În absența directorului, aceste atribuții pot fi executate de către oricare din consilieri, la delegarea atribuțiilor către acesta de către directorul general, după necesitate”, spune Alaiba.

Deputatul justifică lichidarea funcției că este o practică obișnuită în instituțiile a căror activitate este asigurată de organe colegiale, spre exemplu cum este în Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Superior al Procurorilor, și altele. Iar organigrama actuală a ANSC este mai mult o excepție decât o regulă.

Joi, 3 februarie, Parlamentul a demis-o din funcție de directoarea adjunctă a ANSC, Irina Gutnic. Motivul a fost mai multe ilegalități în activitatea sa. A doua zi, Gutnic a declarat că va ataca în instanța de judecată hotărârea Parlamentului și a negat că ar fi admis încălcări în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 08:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 08:34 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu luna aprilie 2025, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat procesul de retragere treptată din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro în formatul actual. Această măsură face parte dintr-un plan amplu de modernizare a monedei euro, vizând actualizarea designului și îmbunătățirea elementelor de securitate ale bancnotelor.

BCE pregătește lansarea unei noi generații de bancnote, având ca teme „Cultura europeană” și „Natura Europei”. Noile modele vor aduce în prim-plan figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de reprezentări vizuale ale biodiversității europene, cu păsări și râuri ce traversează granițele continentului.

Pentru a implica cetățenii europeni, BCE va organiza un concurs în 2025, destinat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Propunerile vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public, iar modelele câștigătoare vor fi aprobate de Consiliul Director al BCE. Primele bancnote din noua serie sunt programate să intre în circulație în 2026, reflectând un echilibru între modernitate, sustenabilitate și simbolism european.

Decizia de actualizare vine și pe fondul problemelor legate de falsificarea bancnotelor. În 2024, aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație, majoritatea reprezentând cupiurile de 20 și 50 de euro, care însumează peste 75% din totalul falsurilor detectate. Deși rata de contrafacere rămâne extrem de scăzută – doar 18 bancnote false la un milion de bancnote autentice – BCE urmărește prin noul design să întărească securitatea monedei euro și să combată riscurile asociate falsificării.

Responsabilă de politica monetară a statelor din zona euro, Banca Centrală Europeană își reafirmă astfel angajamentul de a proteja stabilitatea financiară și încrederea cetățenilor în moneda unică europeană.