Închiderea Facebook și Instagram în Europa. Cum comentează Natalia Spînu de la Serviciul Tehnologia Informației

07 Feb. 2022, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Feb. 2022, 17:06 // Actual //  bani.md

Mark Zuckerberg și echipa iau în considerare închiderea Facebook și Instagram în Europa dacă Meta nu poate procesa datele europenilor pe serverele din SUA.

Nimeni nu neagă puterea paginilor de socializare Facebook are mai mult de 2.8 miliarde în utilizatori activi în fiecare lună, 200 milioane de companii mici sunt pe Facebook, și 78% din consumatori au găsit un produs pe această platformă, peste 350 de milioane de fotografii sunt încărcate zilnic, în timp ce butonul „Like” e apăsat de aproximativ 6 miliarde de ori. Rețelele de socializare pot fi și instrumente ale schimbărilor geopolitice cum am văzut în mai multe țări”, susține Natalia Spînu șefa Centrului de Securitate Cibernetică din Republica Moldova.

Având în vedere această acoperire masivă pe care Facebook a reușit să o obțină, a devenit imposibil ca agenții de marketing și companiile să o ignore.

„Facebook a reușit să-i facă pe oameni să vorbească despre ei în moduri niciodată imaginate anterior. Facebook este visul oricărui agent de marketing. Un model de afaceri în care datele tale nu mai sunt ale tale și nu știi ale cui, cum și unde se îndreaptă este foarte probabil- să dispară”, s .

Nataliei Spînu se întreabă dacă ne vom lua rămas bun de la Facebook și Instagram în Europa.

„Probabil că specialiștii din marketing se pregătesc deja pentru acest scenariu în ciuda investițiilor făcute și publicarea multor date private. Servicii „gratuite” la care aderi fără să îți pese”, a mai spus Spînu.

Serviciile Facebook și Instagram riscă să fie suspendate în Europa, dacă SUA și UE nu stabilesc un nou cadru legal de transfer transatlantic de date, se plânge Meta, compania-mamă a rețelelor sociale, într-un raport oficial 

Raportul depus de Meta Platforms, Inc. la Comisia americană de supraveghere a pieței de capital (SEC), pe 3 februarie 2022, face referire la riscurile privind afacerile companiei lui Mark Zuckerberg, care reunește rețelele sociale Facebook, Instagram, serviciul de mesagerie WhatsApp și celelalte business-uri din jurul lor.

Realitatea Live

Conferință de presă cu genericul: „Integrarea europeană a Republicii Moldova, o prioritate comună”
Conferință de presă după ședința Guvernului Republicii Moldova din 29 aprilie 2025
29 Apr. 2025, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 10:22 // Actual //  Ursu Victor

La finalul primelor 100 de zile ale celui de-al doilea mandat la Casa Albă, președintele american Donald Trump înregistrează cel mai scăzut nivel de aprobare din istoria recentă a SUA: doar 39% dintre americani susțin activitatea sa, în timp ce 55% se declară nemulțumiți. Rezultatele provin dintr-un sondaj realizat de Ipsos, în parteneriat cu ABC News și Washington Post, desfășurat între 18 și 22 aprilie pe un eșantion de 2.400 de cetățeni.

Datele arată o nemulțumire larg răspândită față de politicile recente ale administrației Trump:

67% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți de reacția președintelui la recenta cădere a pieței bursiere.

64% nu susțin introducerea noilor tarife comerciale pentru bunurile străine.

61% critică politica externă a SUA sub conducerea sa.
Mai mult, 72% dintre participanți cred că măsurile lui Trump vor conduce la o recesiune economică iminentă, iar 41% au raportat deteriorarea propriilor situații financiare.

Prin comparație, în februarie 2025, Trump era susținut de 45% dintre americani, în timp ce 53% își exprimau dezaprobarea. În timpul primului său mandat, după 100 de zile, rata de aprobare fusese de 42%.

În replică la publicarea sondajului, Trump a scris pe platforma sa Truth Social că în America „nu mai există o presă liberă și corectă”, acuzând instituțiile media că „fabrică știri negative” și „manipulează rezultatele sondajelor”. „Este trist! Ei sunt adevărații dușmani ai poporului. Le doresc tot binele, dar voi continua să lupt pentru a face America din nou măreață!”, a adăugat liderul american.

Contextul politic este tensionat: la începutul lunii aprilie, SUA au fost scena unor ample proteste anti-Trump. Pe 5 aprilie, manifestații sub sloganul „Mâinile jos!” au avut loc în toate cele 50 de state americane. O a doua rundă de proteste a urmat pe 19 aprilie, când cetățenii au denunțat abuzurile administrației, deportările ilegale de imigranți, desființarea agențiilor federale și atacurile asupra finanțării educației superioare. Protestatarii au cerut, de asemenea, stoparea presiunilor asupra comunităților transgender și a altor minorități.