S-au răzgândit! SUA schimbă foaia. Atacul Rusiei asupra Ucrainei nu mai este considerat iminent

05 Feb. 2022, 00:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Feb. 2022, 00:11 // Actual //  bani.md

După ce în luna ianuarie, oficialii de la Casa Albă foloseau cuvinte ca minent sau situație extrem de periculoasă când vorbeau despre dislocarea de trupe la granița cu Ucraina, acum tonul a fost schimbat.

upă ce au catalogat îl ultimele săptămâni ca fiind iminent un atac al Rusiei asupra Ucrainei, administrația americană s-a răzgândit. Totul și după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oficial occidentalilor să nu creeze panică în jurul tensiunilor cu Rusia.

Schimbare de atitudine

Purtătoarea de cuvânt de la Washington, Jen Psaki, a afirmat miercuri, 2 februarie, că nu va mai califica o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ca ”iminentă”, scrie CNN.

Administrația americană a încetat să mai folosească (acest termen) pentru că a trimis un mesaj diferit de ceea ce doream să transmitemAm folosit asta (n.r. exprimarea termenului ”iminent) o dată. Cred că alții l-au folosit o dată, iar apoi am încetat să-l mai folosim. Cred că a trimis un mesaj pe care nu intenționam să-l transmitem, și anume că știam că președintele Putin a luat o decizie. Aș spune că de cele mai multe ori am vorbit despre asta, am spus că poate invada oricând. Este adevărat. Încă nu știm că a luat o decizie sau nu”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, potrivit sursei citate.

Rusia spune că acuzele Occidentului sunt exagerări

Statele Unite și aliații săi acuză Moscova că se pregătește să invadeze fosta republică sovietică și că a dislocat la granița cu Ucraina peste 100.000 de soldați, dar și tancuri și blindate. Rusia susține în continuare că nu are în plan să atace Ucraina.  Rusia a cerut mai multe garanții de securitate. Vrea ca NATO să își retragă trupele din România și Bulgaria și Ucraina să nu devină niciodată membră a alianței.

Potrivit lui Dmitri Polianski, ambasadorul-adjunct al Rusiei la Naţiunile Uniteţările occidentale exagerează numărul de militari ruşi desfăşuraţi la frontiera cu Ucraina „Acum, se vorbeşte deja de 130.000, în timp ce mai ieri erau 100.000. Nu ştiu de unde scot ei cifrele astea şi nu am niciun fel de încredere în datele serviciilor de informaţii americane şi britanice“, a declarat el la Sky News, citat de evz.ro.

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!