Preţurile petrolului au urcat vineri la noi maxime ale ultimilor şapte ani

05 Feb. 2022, 18:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Feb. 2022, 18:03 // Actual //  bani.md

Preţurile petrolului au urcat vineri la noi maxime ale ultimilor şapte ani şi au înregistrat o a şaptea creştere săptămânală consecutivă, pe baza îngrijorărilor continue cu privire la întreruperile aprovizionării, a vremii reci din SUA şi tulburările politice în curs în rândul marilor producători mondiali, transmite Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 2,25 dolari, sau cu 2,5%, până la 93,36 dolari pe baril, după ce a atins în timpul tranzacţiilor cel mai ridicat nivel din octombrie 2014, de 93,70 dolari.

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate a crescut cu 2,59 dolari, sau cu 2,9%, la 92,86 dolari pe baril. Cotaţia petrolului WTI a atins un maxim al sesiunii de 93,17 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014.

Ambele benchmark-uri au consemnat al şaptelea câştig săptămânal consecutiv, petrolul Brent cu un avans de 3,5%, iar petrolul WTI de 6,7%.

Creşterea pieţei s-a accelerat în ultimele două zile, pe măsură ce cumpărătorii investesc în contracte de ţiţei din cauza aşteptărilor că furnizorii mondiali vor continua să aibă dificultăţi să satisfacă cererea.

În SUA, cifrele privind locurile de muncă din SUA au fost surprinzător de puternice în ianuarie, în ciuda prezenţei variantei Omicron a coronavirusului.

În acest an, preţul ţiţeiului american a crescut cu aproape 24%, iar cel al petroluluiBrent cu 20%.

Preţurile ţiţeiului vor depăşi probabil 100 de dolari pe baril din cauza cererii globale puternice, au declarat analiştii în această săptămână.

Realitatea Live

19 Feb. 2025, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile ucrainene de cereale, oleaginoase și produse derivate prin țările vecine au înregistrat o scădere semnificativă în a doua jumătate a anului 2024, conform datelor furnizate de Asociația Clubul Agrar Ucrainean (UCAB). Volumul mediu lunar al exporturilor a scăzut de 3,7 ori comparativ cu vârful din august 2023, atingând doar 1 milion de tone.

În cazul Republicii Moldova, scăderea este una abruptă. În decembrie 2024, volumul tranzitat prin Moldova s-a redus de 8,9 ori, ajungând la doar 10.000 de tone, comparativ cu 89.000 de tone în perioada de vârf din august 2023.

În august 2023, când „coridorul cerealier” din Marea Neagră fusese deja suspendat, iar ruta maritimă proprie a Ucrainei nu era încă operațională, exporturile prin țările vecine atinseseră un record de 3,7 milioane de tone. La acea vreme, structura exporturilor prin aceste rute arăta astfel:

  • România: 73% din total (datorită portului Constanța);
  • Polonia: 14%;
  • Ungaria: 9%;
  • Republica Moldova: 2%;
  • Slovacia: 2%.

Deschiderea în octombrie 2023 a unei rute maritime proprii din porturile ucrainene din zona Odesa a redus dependența Ucrainei de rutele terestre prin țările vecine. Acest fapt a permis exportul stocurilor mari de produse agricole acumulate înainte de începutul anului de comercializare 2024/2025.

Începând cu invazia Rusiei, blocarea rutelor maritime a determinat Ucraina să folosească exclusiv țările vecine pentru a exporta cereale și alte produse agricole. Porturile dunărene și coridorul terestru prin Moldova au jucat un rol esențial în primele luni de război, însă scăderea volumului exportat reflectă atât eforturile Ucrainei de a relua exporturile maritime, cât și dificultățile logistice și comerciale din țările tranzitate.

Scăderea drastică a volumelor de export prin Moldova, în special, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența infrastructurii existente și la capacitatea țării de a susține tranzitul internațional în perioade de criză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!