„O tragedie de nedescris, pe care nu avem dreptul să o uităm”: Oficialii au adus omagiu victimelor Holocaustului

Conducerea țării, însoțită de mai mulți oficiali, a depus astăzi flori la Monumentul victimelor Holocaustului, din scuarul Gării. Astăzi este Ziua Internațională de comemorare a victimelor celei mari tragedii din istorie.

Foto: facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu împreună cu Prim-ministra Natalia Gavrilița au participat la evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului.

„Este ziua în care comemorăm victimele nevinovate ucise în timpul Holocaustului. Din nefericire, Holocaustul a lăsat o urmă sângerândă și în istoria poporului nostru. Holocaustul înseamnă și cei peste 100 de mii de basarabeni și români, peste 150 de mii de evrei ucraineni și peste 11 mii de romi care au murit sau au dispărut fără urme în timpul celui de-al doilea Război Mondial în lagărele de concentrare din regiunea transnistreană. Holocaustul nu face parte doar din istoria poporului evreu. El este parte a istoriei noastre pe care n-o putem renega sau ascunde. Este parte al unui trecut în care oamenii acestui pământ au fost și martori, și chiar nefericiții protagoniști”, a declarat președinta Maia Sandu.

„Este greu de imaginat lumea în care oamenii uciși de mașinării statale în anii 30-40 ar fi trăit, creat familii sau urmași. Ar fi fost o altă lume – o lume cu mai multe descoperiri științifice, cu mai multe opere de artă, cu o economie mai dezvoltată. Pierderea acestui potențial uman este o tragedie enormă pentru toți”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a adus un omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor criminale, discriminatorii, antisemite și rasiste din timpul celui de-al doilea război mondial.

„A fost o tragedie de nedescris pe care nu avem dreptul să o uităm. Suntem datori să ținem minte cum s-au produs acele atrocităţi și să facem tot posibilul ca astfel de crime împotriva umanităţii să nu mai fie posibile.

Iată de ce, a cinsti memoria victimelor Holocaustului înseamnă să luptăm cu fenomene care sunt străine legilor societăţii, cum ar fi antisemitismul, xenofobia, rasismul şi alte forme de discriminare.

Trebuie să prevenim sub orice formă ura, minciuna sau dezinformarea și orice formă de extremism, care divizează societatea şi ne face să fim intoleranţi unii faţă de alţii.

Astăzi avem datoria să învăţăm lecţiile trecutului pentru ca mâine copiii şi urmaşii noştri să trăiască într-o societate sigură, liberă şi prosperă”, a menționat Igor Grosu.

Totodată, președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon a depus flori la Monumentul capitalei victimelor fascismului.

„Este datoria noastră să dăm dovadă de responsabilitate pentru un viitor liniștit și să prevenim astfel de evenimente tragice să se mai întâmple. Trebuie să construim prietenii și armonie interetnică, să luptăm împotriva antisemitismului și xenofobiei.

În această privință, trebuie reamintit că în 2021 a intrat în vigoare o lege adoptată de Partidul Socialiștilor care prevede răspunderea penală pentru negarea Holocaustului și eroizarea nazismului”, a menționat Igor Dodon.

Un omagiu a venit și Vicepremierului Nicu Popescu.

„Astăzi, toată compasiunea noastră se îndreaptă către supraviețuitorii acestei oribile crime împotriva umanității, către urmașii și rudele acestora. Responsabilitatea noastră morală, a tuturor, este de educare a societății în spiritul valorilor umaniste, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a toleranței și nediscriminării, combaterii antisemitismului şi altor forme de xenofobie. Cultivarea memoriei Holocaustului ca și a memoriei tuturor victimelor regimurilor totalitare este o datorie a societăților democratice.

Pe parcursul ultimilor 7 ani, Republica Moldova a avansat substanțial pe dimensiunea educației, cercetării şi comemorării Holocaustului. Angajamentul nostru s-a manifestat prin adoptarea documentelor de politici clare, luând forma planurilor secvențiale de acțiuni privind promovarea memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță. În acest sens, au fost atinse rezultate concrete pe dimensiunea educației, cercetării istorice și consolidării cadrului legal intern”, a menționat Nicu Popescu.

27 ianuarie este ziua internaţională pentru comemorarea Holocaustului.


Pub