CSE: Noul tarif la gaz va fi aprobat până la 31 ianuarie, iar centralele termo-electrice vor ajusta temperatura „pentru raționalizarea consumului”

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit astăzi într-o nouă ședință pentru a examina situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale.

Foto: UNIMEDIA

Membrii comisiei au discutat despre posibilitatea alocării de compensații suplimentare pentru consumatorii casnici. „Ajustarea sumei pentru compensații se va face ca urmare a revizuirii tarifului pentru consumatori solicitat de S.A. Moldovagaz. Comisia a decis ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să analizeze și să aprobe, până la data de 31 ianuarie 2022, noul tarif, după o verificare minuțioasă a calculelor prezentate de S.A. Moldovagaz”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

În cadrul ședinței s-a mai decis ca „centralele termo-electrice să ajusteze în conformitate cu temperatura medie atmosferică, în limita de până la 10% de la valorile de calcul a energiei termice livrate către consumatori. Implementarea măsurilor de raționalizare a consumului va duce la o scădere cu circa 5 milioane de m3 a consumului de gaz natural”.

Furnizorul de gaze naturale cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe majorarea repetată a tarifului intern din 1 ianuarie 2022. În caz contrar, pe 20 februarie compania va întâmpina un nou blocaj financiar și va apărea riscul de deconectare de la gaze, pentru datorii față de Gazprom.

Astfel, tariful ar putea crește de la 11 lei la 15,56 lei pentru un metru cub consumat.

Indiferent de decizia care va fi luată de ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucât majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în energetică pentru 60 de zile. 58 de deputați au votat „pentru” în timp ce 3 - „împotrivă”.

Asta după ce Gazprom a anunțat intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Situația se repetă lunar, din cauza că MoldovaGaz nu acumulează resurse suficiente pentru a achita avansul către concernul rus.


Pub