19 grade în spitale, fiecare grad în plus crește consumul cu 8%. „Timofei Moșneaga”: Vom regla temperatura după confortul pacienților
Administrația IMSP SCR „Timofei Moșneaga” a venit cu o reacție, după ce Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a venit cu o recomandare ca în saloanele pacienților și cabinete să fie setată temperatura de 19 °C. Instituția preciează că majoritatea recomandărilor conținute în document au fost și sunt respectate de mulți ani, indiferent de criza energetică. „În document se menționează că responsabilii trebuie să țină cont de faptul că fiecare grad în plus peste temperatura de 19 grade poate să însemne o creștere a consumului de combustibil cu circa 5-8%, și nu este stipulat că ar fi obligator să fie setată această temperatură”, menționează instituția.
Foto: noi.md
„Astfel, anual, înaintea sezonului rece (în toamnă) serviciile Departamentului Întreținere și exploatare verifică toate saloanele și cabinetele din spital, reparând geamurile sau ușile acolo unde este necesar. Totodată, îmbinările geamurilor vechi sunt izolate cu benzi de etanșare autoadezive. În prezent, 90 % din becurile utilizate în instituție sunt tip LED (becuri economice). În aceeași ordine de idei, sublniem că angajații au fost întotdeauna îndemnați să deconecteze lumina odată ce părăsesc încăperea.

În privința reglării temperaturii interioare la 19 °C, evidențiem că în document se menționează că responsabilii trebuie să țină cont de faptul că fiecare grad în plus peste temperatura de 19 grade poate să însemne o creștere a consumului de combustibil cu circa 5-8%, și nu este stipulat că ar fi OBLIGATOR să fie setată în fiecare salon/cabinet temperatura de 19 °C. Astfel, subliniem că luăm în considerare această informație, iar temperatura va fi reglată după confortul dorit/normal al pacientului/lucrătorului. În același timp, evidențiem că în unele săli de operație sunt setate întotdeauna temperature mai joase de 19 °C (16, 17, 18) în dependență de tipul de intervenție chirurgicală efectuată.

Într-o altă ordine de idei, aducem la cunoștința Dvs că de mai mult timp, administrația spitalului lucrează la elaborarea unui proiect de comun cu Banca Europeană de Investiții, care presupune eficientizarea consumului de energie în cadrul instituției. Unul din principalele scopuri ale acestuia este instalarea sistemului inteligent de gestionare a căldurii. Astfel, reiterăm că la etapa actuală conducerea instituției a întreprins în limita posibilităților financiare și tehnice toate măsurile pentru eficientizarea consumului de energie. Documentul expediat este oricum binevenit pentru evaluarea repetată a măsurilor întreprinse și ghidează în planificarea suplimentară a acțiunilor noastre în această perioadă dificilă”, se arată într-o notă informativă. 

Premier Energy a venit cu o recomandare către agenții economici, dar și consumatorii casnici - de a reduce consumul de energie electrică. „Este o sugestie, consumul rămâne mereu la discreția consumatorilor, dar rezonabil. Situația complicată și mesajele autorităților ne-a determinat să reiterăm adresarea”, a comentat purtătorul de cuvânt al instituției pentru UNIMEDIA.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit, ieri, cu propriile calcule privind tarifele la energia electrică și a publicat proiectele spre consultări publice.

Furnizarea Energiei Electrice Nord a solicitat, la data de 24 ianuarie, majorarea tarifului la curent cu 50%, calcule „efectuate în vederea acoperirii costurilor și cheltuielilor reale, în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune și furnizorul serviciului universal, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRE”.

Pe 10 ianuarie 2022, Premier Energy a depus o cerere la ANRE prin care cere aprobarea noilor prețuri la energie nu mai târziu de 1 februarie. Astfel, tariful ar putea ajunge de la 1,51 lei la 2,78 lei, pentru consumatorii casnici.


Pub