Găgăuzia încearcă separat să-și aprindă flacăra metanului. Ceban: Piața este liberă n-au decât să o facă

27 Ian. 2022, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Ian. 2022, 13:07 // Actual //  bani.md

Găgăuzia tehnic și comercial poate să negocieze un alt preț al gazului, însă colegii din regiune trebuie să studieze cum funcționează piața locală a gazelor, a comentat Vadim Ceban președintele Moldovagaz, recenta declarație a autorităților din Găgăuzia de a negocia cu Gazprom un preț separat de livrare a gazelor.

Este intenția nobilă a deputaților respectiv, dacă ei obțin acest rezultat nu doar pentru Găgăuzia, dar și pentru toți consumatorii, acest lucru va fi salutabil.  Deci în acest caz trebuie să fie creată o companie care va furniza gaze naturale și care va fi un furnizor separat. Respectiv, toți consumatorii Moldovagaz trebuie să treacă la alt furnizor și tehnic această companie trebuie să lucreze conform pieței libere de gaze. Adică să broneze capacități la hotar să achite tarif de transport, tarif de distribuție. Pentru Găgăuzia  avem un consum de 47 mil. de metri cubi. Or, pentru a transporta și distribui acest volum de gaze trebuie peste 120 de mil. de lei anual. Deci, întrebarea, dacă sunt capabili, atunci piața este liberă. Sunt 23 de furnizori și orice furnizor poate să negocieze cu cine vrea din Ucraina, România, Rusia, Bulgaria, Turcia. Dar nu s-a adresat nimeni la noi și nu pot comenta”, a spus președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

O delegație a regiunii autonome găgăuze din Republica Moldova urma să meargă la Moscova pentru a negocia direct prețul gazelor, au decis marți, 25 ianuarie, deputaţii Adunării Populare. Această iniţiativă a fost susţinută de majoritatea membrilor legislativului local. Deputaţi au propus să fie adresată o scrisoare Ambasadei Rusiei la Chişinău, în vederea pregătirii vizitei.

Marţi, 25 ianuarie, deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei au eşuat pentru a 14-a oară să aleagă preşedintele organismului legislativ al regiunii.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit joia trecută stare de urgenţă în sectorul energetic. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze.

Compania rusă a solicitat plata în avans şi nu a ajuns la un compromis cu Moldovagaz, care nu dispune de toate resursele financiare necesare. În aceste condiţii, Gazprom a avertizat că va sista livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din 21 ianuarie.

Preţul gazelor practicat de Gazprom pentru Republica Moldova a crescut în contextul evoluţiilor de pe pieţele internaţionale. Moldovagaz a solicitat ANRE, în data de 22 ianuarie, o majorare a tarifului la gaz pentru consumatori de 14,43 lei pentru metrul cub (fără TVA) cu 40% mai mare față de tariful actual.

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 10:23 // Actual //  Ursu Victor

Prețul petrolului european a coborât miercuri dimineață la 62 de dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, apropiat de normalitatea pre-pandemică. Scăderea accentuată, de aproximativ 15% într-o singură lună, reflectă temerile crescânde privind o încetinire a economiei mondiale.

Este a treia zi consecutivă de ieftinire, pe fondul unui climat economic tot mai pesimist. Previziunile negative privind creșterea economică globală implică automat o cerere mai redusă de energie, ceea ce trage în jos și cotațiile petrolului. Analiștii avertizează că această scădere de -15% ar putea deveni cea mai abruptă lunară din noiembrie 2021, potrivit Tradingeconomics.

În centrul acestor turbulențe se află tensiunile comerciale tot mai dure dintre Statele Unite și China. Războiul tarifar declanșat de fostul președinte american Donald Trump afectează grav cele două economii – și totodată cei mai mari consumatori de petrol din lume – punând presiune pe cererea globală de energie.

În ciuda acestei tendințe descendente, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+), inclusiv Rusia, urmează să se reunească pe 5 mai pentru a discuta o posibilă majorare a producției. Decizia pare surprinzătoare, mai ales în contextul în care stocurile de petrol ale SUA au crescut de aproape zece ori peste estimările analiștilor.

O eventuală decizie a OPEC+ de a mări producția ar putea adânci dezechilibrul de pe piață, accentuând presiunea asupra prețurilor în lunile următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!