Republica Moldova a exportat aproape 65 de mii de tone de struguri de masă. Câte tone au rămas în frigidere

24 Ian. 2022, 18:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Ian. 2022, 18:18 // Actual //  MD Bani

Reprezentanții asociațiilor viticole din Moldova, ținând cont de noile date ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ANSA, ajustează balanța producției culturii 2021. Conform calculelor departamentului pe baza certificatelor fitosanitare eliberate, la finele anului trecut au fost exportate din țară aproape 65 de mii de tone de struguri de masă din recolta 2021 (în anul precedent, exporturile de struguri din recolta din 2020 a fost de puțin peste 30 de mii de tone), scrie EastFruit.

De asemenea, cel puțin 10.000 de tone de struguri de masă, în special soiul „Moldova”, au fost acceptate de crame pentru procesare anul trecut. În frigiderele întreprinderilor comerciale și agricole la începutul lunii ianuarie 2022, conform operatorilor pieței de fructe, au rămas aproximativ 8-9 mii de tone de produse. Câți struguri de masă consumă pe an „piața proaspătă” internă, experții nu pot calcula în mod fiabil, dar cu siguranță este vorba de zeci de mii de tone.

În total, potrivit conducerii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă, recolta acesteia a depășit anul trecut 100.000 de tone. Aceasta este o prognoză optimistă (va fi confirmată sau infirmată statistic după analizarea rapoartelor întreprinderilor agricole). Anterior, în octombrie-noiembrie anul trecut, unele organizații de producători agricoli considerau că recolta 2021 a culturii de masă nu va depăși 83-85 mii tone. În 2020, au fost colectate aproximativ 65 de mii de tone de struguri.

Soldurile de mărfuri ale produselor depozitate în prezent în frigidere, potrivit comercianților, variază foarte mult ca calitate. O proporție semnificativă de struguri se degradează rapid. Cu toate acestea, există încă o mulțime de produse de înaltă calitate. Exportatorii susțin că nu mai este ușor să găsești un cumpărător pentru aceste produse. În Rusia, în mijlocul iernii, cererea de struguri scade în mod tradițional. În Uniunea Europeană, există un anumit interes pentru strugurii negri cu sâmburi doar în Germania și Polonia. Comercianții speră să găsească cumpărători pentru acesta în Orientul Mijlociu, dar consideră că șansele nu sunt foarte mari.

Realitatea Live

18 Feb. 2025, 18:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 18:09 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat că i-a propus doamnei președinte Maia Sandu numirea lui Dorin Junghietu în funcția de ministru al Energiei. Junghietu, expert în domeniul gazelor și energiei, cu o experiență internațională de peste 16 ani în coordonarea proiectelor majore din sectorul energetic, va avea o responsabilitate semnificativă în gestionarea acestui domeniu strategic al țării.

Principalele priorități ale noului ministru până la sfârșitul anului vor include întărirea securității energetice a Moldovei, pentru a asigura stabilitatea și previzibilitatea în livrarea gazelor și energiei electrice, precum și obținerea celor mai avantajoase tarife. De asemenea, Junghietu va avea sarcina de a face ordine în sectorul energetic și de a accelera proiectele investiționale, în special cele din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Un obiectiv important va fi finalizarea la termen a liniei Vulcănești-Chișinău.

Dorin Junghietu a câștigat în toamna acestui an concursul pentru funcția de președinte al Consiliului de administrație Moldovagaz, însă, până în prezent, Gazprom nu a aprobat această schimbare. În acest context, premierul Recean a subliniat că este mai benefic pentru țară ca Junghietu să își pună experiența în slujba funcției de ministru al Energiei.

Conform informațiilor de pe LinkedIn, Dorin Junghietu are 37 de ani și a studiat în domeniul petrolului și gazelor. În prezent, el lucrează în Kazahstan ca manager de lucrări de punere în funcțiune și finalizare a proiectelor la compania „SICIM Kazakhstan”, o filială a companiei italiene Sicim, specializată în construcția de conducte.J

unghietu a lucrat câțiva ani la compania australiană Worley, specializată în servicii de inginerie profesionistă, și are experiență în cadrul Saudi Aramco și la rafinăria Petrotel Lukoil din România.