Centrul Național Anticorupție (CNA) investighează patru cazuri în care sunt vizați demnitari de stat din Republica Moldova. Aceștia sunt suspectați că au luat mită în criptovalută, în special bitcoin. Pentru a se ascunde de organele de urmărire penală aceștia stabilesc întâlniri cu cei care îi mituiesc în afara hotarelor statului, scrie anticoruptie.md.
„Sumele sunt diferite în funcție serviciile prestate. Sunt patru cazuri cercetate de ofițerii de urmărire penală începând cu 2021 și până în prezent, iar persoanele vizate în aceste dosare au diferit statut și diferite funcții de demnitate publică. Asta este o modalitate de a ascunde banii veniți din acte de corupție”, a declarat directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, pentru portalul anticoruptie.md, precizând că sunt în vizor mai multe persoane.
Cojocaru a afirmat că, dacă anterior sumele mari date pentru corupție erau aranjate în Chișinău sau, în general, în Republica Moldova, acum există tendința de a corupe demnitarii în afara hotarelor Republicii Moldova. Cele mai solicitate destinații pentru astfel de aranjamente sunt regiunea din stânga Nistrului, orașele Iași și Galați (România) și orașul Odesa (Ucraina).
O scurtă istorie a bitcoin
Bitcoin a apărut în anul 2008, când creatorul său numit Satoshi Nakamoto a creat codul sursă. Ideea din spatele criptomonedei a fost că banii virtuali vor fi descentralizați și liberi de controlul guvernelor.
Utilizatorii îl pot stoca pe computerul lor și îl pot transfera între ei prin rețea. Pentru aceasta, nu au nevoie de un intermediar precum o instituție financiară sau un stat.
La început, minerii își trimiteau bitcoini între ei, pentru distracție. Prima dată când și-a servit scopul ca „ban” a fost în 2010, când un client de la pizzeria Papa John a plătit 10 000 de bitcoini pentru două pizza. Acesta a fost echivalentul a 25 de dolari.
De atunci, prețul criptomonedei a explodat și a doborât record după record. În sfârșit, a ajuns la valoarea legendară de puțin sub 20 000 de euro în 2017, ceea ce i-a lăsat pe toți uimiți, iar în luna ianuarie 2022 criptovaluta a înregistrat o valoare între 38 000 și 43 000 de dolari.
Acel client al pizzeriei Papa John, în 2022, ar fi avut o avere egală cu 350 de milioane de euro cu cei 10 000 de bitcoini plătiți în anul 2010.
Sursă foto: depositphotos.com