Rușii de la Cuciurgan joacă pe muchie de cuțit. „Aruncă pietre” în capul Moldovagaz că le-a limitat livrările de metan

20 Ian. 2022, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Ian. 2022, 14:10 // Actual //  bani.md

Administrația Centralei de la Cuciurgan susține într-o scrisoare că Moldovagaz le-a limitat livrările de gaz și că nu pot majora volumul curentului electric livrat malului drept al Nistrului.

Centrala de la Cuciurgan spune că a informat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de la Chișinău că Moldovagaz a refuzat să majoreze cantitatea de gaz solicitată de 81 mil. metri cubi pentru luna ianuarie 2022. Centrala își argumentează cererea mai mare pentru gaz pe fundalul volumului mai mare de curent electric cu 10-15% din partea dreaptă a Nistrului.

Totodată, Moldovagaz a refuzat să livreze volumul de gaze solicitat și din motivul consumului mai mare în luna decembrie a anului 2020.

În același timp, Moldovagaz a informat Cuciurganul prin intermediul Transgaz despre faptul că Ucraina ar putea sista livrările de gaz (în Transnistria n.a) din data 14-15 ianuarie, ceea ce duce la riscul livrărilor de curent către malul drept al Nistrului.

Am solicitat opinia Moldovagaz cu privire la scrisoarea Centralei de la Cuciurgan, dar până la publicarea materialului nu am obținut un răspuns.

Centrala de la Cuciurgan are instalată puterea de 2520 MW. Prima etapă a Moldavskaia GRES a fost pusă în funcțiune în 1964. Centrala electrică este formată din 12 unități electrice și funcționează pe trei tipuri de combustibil: cărbune, gaz și păcură. Centrala a ajuns în proprietatea companiei rusești Inter RAO EES în anul 2005, în urma unei scheme dubioase, cu firme offshore și fără acordul Guvernului de la Chișinău.

Republica Moldova este dependentă de o singură sursă de energie electrică. Este vorba de Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES a înregistrat în nouă luni ale anului 2021 un profit de 3  miliarde ruble rusești (34,5 mil. de euro) cu 11,5% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020, arată datele raportului Inter RAO.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.