Mai multe sate vor fi conectate la apă. Va fi construit apeductul magistral Chișinău-Strășeni-Călărași

20 Ian. 2022, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2022, 14:22 // Actual //  MD Bani

În cadrul ședinței de ieri, 19 ianuarie, a Guvernului a fost aprobată instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. La acest apeduct vor fi conectate mai multe localități.

„Proiectul are acoperire financiară din partea Guvernului Federal German  prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de 3,05 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.”, a scris Andrei Spînu pe Facebook.
 În cadrul fazei I a proiectului vor fi efectuate investiții în construcția magistralei Chișinău – Strășeni – Călărași cu conectarea orașelor Strășeni și Călărași. Apeductul va traversa localitățile:
Vatra, Ghidighici și municipiul Chișinău, Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și municipiul Strășeni, Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și orașul Călărași din raionul Călărași.
În faza a II-a proiectului sunt prevăzute investiții în infrastructura satelor selectate, inclusiv și aducțiunile secundare de alimentare cu apă ce vor asigura conectarea localităților din ambele raioane către noua sursă de apă.
„Amintim că în luna noiembrie anul trecut, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a obținut o finanțare adițională de 15 milioane de euro din partea statului German, prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW pentru extinderea ariei proiectului și conectarea mai multor localități.”

Realitatea Live

03 Iun. 2024, 09:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:39 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Activele totale ale sectorului bancar din Republica Moldova au ajuns la 153 940,5 milioane lei la sfârșitul anului 2023, înregistrând o creștere de 22 572,3 milioane lei (17,2%) comparativ cu sfârșitul anului precedent. Principala sursă de finanțare a acestor active sunt datoriile, care au crescut cu 19 227,0 milioane lei (17,8%), ajungând la 127 279,2 milioane lei, în principal datorită majorării depozitelor atrase cu 18 849,1 milioane lei (19,8%), totalizând 113 993,1 milioane lei, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În 2023, o bancă a atras resurse financiare prin emisiuni de valori mobiliare (obligațiuni) în valoare de 254,7 milioane lei pentru a-și majora sursele de finanțare pe termen lung și a diversifica instrumentele de finanțare. Totodată, alte datorii financiare au scăzut cu 374,3 milioane lei (3,8%), ajungând la 9 600,3 milioane lei.

Capitalul, o altă sursă de finanțare a activelor, a crescut cu 3 345,3 milioane lei (14,3%) ajungând la 26 661,3 milioane lei, datorită profitului obținut în perioada de referință. Ponderea activelor în PIB-ul prognozat pentru 2023 a crescut cu 1,4 puncte procentuale, de la 47,9% la 49,3%, pe fundalul unui ritm de creștere a activelor de 17,2%, comparativ cu o creștere a PIB-ului de 13,9%.

Concentrarea activelor sectorului bancar este dominată de patru bănci mari, desemnate de Banca Națională a Moldovei (BNM): BC „MOLDOVA AGROINDBANK” S.A., BC „Moldindconbank” S.A., B.C. „VICTORIABANK” S.A., și OTP Bank S.A. Ponderea activelor acestor bănci mari a crescut la 82,2% la sfârșitul anului 2023, cu 1,7 puncte procentuale mai mult decât în 2022.

Ponderea activelor băncilor medii (BC „ProCredit Bank” S.A., FinComBank” S.A., BC EXIMBANK” S.A., BC „ENERGBANK” S.A., BCR Chișinău S.A.) a scăzut cu 1,3 puncte procentuale, ajungând la 15,3%. În același timp, ponderea activelor băncilor mici (BC „COMERȚBANK” S.A., BC „EuroCreditBank” S.A.) a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, constituind 2,5%. Componența grupurilor de bănci a rămas neschimbată față de anul precedent.

BC „MOLDOVA AGROINDBANK” S.A. deține cea mai mare pondere a activelor totale, constituind 33,9% (limita ≤35%), urmată de BC „Moldindconbank” S.A. cu 20,2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău