Sărbătoare și pentru animalele de la Grădina Zoologică. Metodă inedită de reciclare a brazilor tăiați de Crăciun

17 Ian. 2022, 12:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Ian. 2022, 12:04 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ebio.md a dat start campaniei de colectare a brazilor tăiați. Fie că ai avut un brad tăiat sau unul în ghiveci și nu știi ce să faci cu el, atunci trebuie să știi că ebio.md a pregătit trei adrese de colectare.

Potrivit ebio.md, brazii mai verzi vor fi folosiți ca hrană pentru animalele de la Zoo, iar ceilalți vor fi tocați și utilizați în calitate de îngrășăminte pentru confiere.

Locațiile unde puteți lăsa brazii:

III. Buiucani str. Bisericii 28/11.

Reprezentanții de la Grădina Zoologică din Chișinău au declarat pentru bani.md, că brazii naturali sunt consumați de lame, cămile și alte animale. De asemenea, o parte din brazi vor fi folosiți ca decorațiuni pentru păsări și alte viețuitoare.

Campania de reciclare a brazilor va dura până la sfârșitul săptămânii curente, mai exact până duminică, 23 ianuarie.

De asemenea, ebio.md propune și și alte metode de reutilizare a pomilor de Crăciun:

Brazii pot fi utilizați ca îngrășăminte pentru sol;

Acele de brad scuturate în grădină se descompun treptat şi cresc aciditatea solului, oferind în acelaşi timp nutrienţi pentru plantele pe care le veţi sădi apoi. Iar tulpina, curăţată de crengi, poate fi folosită pe post de arac, pentru a susţine plantele căţărătoare. De asemenea, transformat în rumeguș, bradul poate fi utilizat ca un mulci excelent pentru grădină, material organic care se pune pe pământ și apără

Crearea unor obiecte de decor;

Puteţi să tăiaţi trunchiul bradului în felii, să le lăsaţi să se usuce, să le daţi cu lac şi să le folosiţi ca suporturi pentru căni şi pahare. De asemenea, puteţi să faceţi şi alte obiecte decorative, precum inele pentru şerveţele, cuier pentru haine sau tăvi pentru servit.

Brazii pot fi plantați;

Dacă ai cumpărat un brad în ghiveci, cu rădăcină, atunci îl poţi planta cu succes în propria ta grădină.

Lemnul de brad poate fi utilizat ca sursă de încălzire;

Transformarea acelor în sirop sau ulei esențial.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.