Costul politic al renegocierii contractului cu Gazprom: „Cedări în problema transnistreană sau a cursului proeuropean”

13 Ian. 2022, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Ian. 2022, 16:24 // Actual //  bani.md

Analistul Gheorghe Cojocaru susține că există un context internațional extrem de complicat pe piața energetică. Or, Republica Moldova nu este ocolită de ceea ce se întâmplă pe piața energetică internațională.

Da, într-adevăr, există un context internațional extrem de complicat pe piața energetică, iar așa după cum bine s-a menționat deja în analizele unor experți în materie de la Chișinău sau de către reprezentanții actualei puteri, orice cerință de renegociere a contractului cu Gazprom-ul va fi condiționată politic”, a explicat Cojocaru, într-o intervenție pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui, Republica Moldova ar plăti mult mai scump în cazul unor cedări politice.

Prețul politic care ar putea să i se pretindă Republicii Moldova, fie că s-ar avea în vedere anumite cedări în problema transnistreană sau în privința cursului său proeuropean, ar putea s-o coste mai scump decât creșterile reale ale prețului la gazele livrate din Federația Rusă. Odată semnat contractul cu Gazprom-ul, guvernarea de la Chișinău nu pare să aibă în mânecă vreo ofertă tentantă, cel puțin până la proba contrarie, pentru a obține alte condiții de livrare a gazelor decât cele deja contractate”, a mai spus Cojocaru.

Republica Moldov se află în pragul unei crize energetice, în condițiile în care din 1 ianuarie curent Republica Moldova achită 646 USD pentru mia de metri cubi, cu 200 USD mai mult. Or, Moldovagaz în următoarele zile trebui să achite un avans de 63 mil. de euro către Gazprom pentru consumul de gaze din luna ianuarie. Compania analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz. Vicepremierul Andrei Spînu susține că dacă va fi menținut acest preț, tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea ajunge la 14 lei și 70 de bani fără TVA.

Realitatea Live

26 Apr. 2025, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Apr. 2025, 09:00 // Actual //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump s-a declarat nemulțumit de întârzierea semnării acordului economic dintre Washington și Kiev în domeniul metalelor rare. Într-un mesaj publicat pe rețeaua sa socială, Truth Social, Trump a criticat administrația de la Kiev, condusă de Volodimir Zelenski, pentru faptul că nu a finalizat încă documentele necesare: „Semnarea acordului întârzie deja de cel puțin trei săptămâni. Sper că va fi semnat imediat”.

În aceeași postare, Trump a transmis un mesaj optimist și în ceea ce privește negocierile pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina, afirmând că „lucrurile decurg bine” și că „succesul pare să fie aproape”.

Pe 18 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum de înțelegere privind încheierea unui acord în sectorul mineralelor strategice. Documentul a consacrat intenția ambelor părți de a dezvolta o cooperare amplă în acest domeniu. Potrivit vicepremierului și ministrului Economiei al Ucrainei, Iulia Sviridenko, viitorul acord va atrage investiții, va sprijini modernizarea infrastructurii și va consolida parteneriatul bilateral.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a precizat că echipele juridice din Ucraina și SUA lucrează intens la finalizarea textului acordului, care va trebui ulterior ratificat de Parlamentul ucrainean.

Recent, ministrul ucrainean al Finanțelor, Serghei Marcenko, a declarat că semnarea documentului nu este așteptată în această săptămână, subliniind că, deși au fost înregistrate progrese, anumite aspecte încă necesită negocieri. Marcenko, alături de premierul Denis Șmîhal și alți oficiali, se afla la Washington pentru sesiunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale.

Potrivit Reuters, acordul privind mineralele strategice face parte dintr-un plan mai amplu de pace propus de Statele Unite în cadrul negocierilor de la Paris din 17 aprilie.