BNM aplică măsuri de politică monetară pentru a reduce impactul șocurilor asupra economiei

13 Ian. 2022, 16:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
13 Ian. 2022, 16:57 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Analiza și evaluarea informațiilor macroeconomice recente asociate mediului extern și intern, în special accelerării inflației din ultima perioadă, au determinat Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei să se întrunească într-o ședință extraordinară. În cadrul acesteia, a fost decis cu  vot unanim, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,0 puncte procentuale până la 8,50 la sută anual. Totodată, se vor mări cu 2,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 10,50 și, respectiv, până la 6,50 la sută anual.

În același timp, se mărește norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 februarie–15 martie 2022, cu 2,0 puncte procentuale și se stabilește în mărime de 28,0 la sută din baza de calcul. Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă rămâne neschimbată.

Configurarea politicii monetare are scopul să tempereze presiunile inflaționiste, astfel încât să diminueze efectul șocurilor asupra economiei pentru o revenire mai rapidă a acesteia în echilibru. La asemenea măsuri recurg băncile centrale, care pe fundalul intensificării inflației la nivel global, își revizuiesc prognozele de inflație în sens ascendent pentru trimestrele ce urmează.

Accelerarea inflației din ultima perioadă denotă vulnerabilitatea procesului inflaționist autohton față de evoluțiile din mediul extern, explică accelerarea inflației din ultima perioadă, care se datorează preponderent șocurilor de ofertă din perspectiva creșterii prețurilor internaționale și regionale la produsele alimentare, la resursele energetice și la alte materii prime cu repercusiuni asupra prețurilor de import. Totodată, presiuni asupra inflației se manifestă și din partea cererii în contextul creșterii venitului disponibil și al creditării de consum, care au susținut majorarea prețurilor subcomponentelor inflației de bază, dar și a prețurilor la produsele alimentare.

În acest context, creditele noi acordate în moneda națională au menținut tendința de creștere și în luna decembrie 2021 în proximitatea maximelor istorice, volumul acestora majorându-se cu 46.7 la sută în termeni anuali.

Astfel, majorarea ratei de bază în combinație cu majorarea normei rezervelor obligatorii sunt orientate spre diminuarea ritmurilor de creștere a creditelor de consum, care la moment au un impact puternic proinflaționist și totodată pune presiuni asupra deficitului contului curent al balanței de plăți, balanței comerciale și cursului de schimb.

Banca Națională a Moldovei va continua să monitorizeze atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să vină cu măsurile necesare în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental de asigurare a stabilității prețurilor.

Realitatea Live

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 29 aprilie 2025
29 Apr. 2025, 09:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 09:08 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul militar din Burkina Faso a acordat companiei Nordgold, asociată cu oligarhul rus Alexei Mordashov, o licență pentru dezvoltarea unui proiect minier de aur, potrivit publicației Africa Business Insider. Este vorba despre exploatarea zăcământului Niou, care acoperă o suprafață de 52,8 kilometri pătrați într-o regiune intens populată de mineri artizanali. Implementarea proiectului ar putea conduce la pierderea locurilor de muncă pentru mulți dintre aceștia.

Potrivit Consiliului de Miniștri din Burkina Faso, exploatarea zăcământului ar urma să producă circa 20 de tone de aur în decurs de opt ani, generând venituri de aproximativ 89 milioane de dolari pentru bugetul de stat. „Cooperarea cu Nordgold și alte companii industriale este esențială într-un moment în care țara se confruntă cu o criză bugetară severă”, a declarat pentru Reuters Ulf Lessing, directorul programului Sahel al Fundației Konrad Adenauer din Germania.

Compania Nordgold, care a înregistrat venituri de 1,437 miliarde de dolari în 2023, este controlată de membrii familiei lui Alexei Mordashov — oligarh aflat sub sancțiuni internaționale. Mordashov, soția și fiii săi dețin participații în companie. Burkina Faso este, din 2015, unul dintre cei mai importanți producători de aur din Africa, iar conform organizației Swissaid, în 2023 a extras peste 57 de tone de aur.

Implicarea oamenilor de afaceri ruși în proiecte strategice în Burkina Faso reflectă consolidarea relațiilor dintre Moscova și junta militară instalată la putere după lovitura de stat din 2022. Președintele Ibrahim Traoré a acceptat invitația lui Vladimir Putin de a vizita Moscova pe 9 mai și a participat anterior, în 2023, la Forumul Rusia-Africa. În octombrie 2024, Rusia a anunțat suplimentarea numărului de instructori militari în Burkina Faso, iar ministrul apărării Kassoum Coulibaly a confirmat achiziții de armament rusesc „la prețuri avantajoase”.

Conform unei anchete publicate de Vedomosti, Alexei Mordashov, vizat de sancțiunile occidentale, ar fi contribuit la finanțarea proiectelor personale ale lui Vladimir Putin. Compania sa Severstal a donat 14,9 milioane de dolari către fondul Rosinvest, creat de apropiați ai liderului de la Kremlin, fond utilizat pentru construirea celebrului „palat al lui Putin” de la Gelendjik, evaluat la un miliard de dolari. Complexul includea un palat în stil italian, un centru de sănătate, un domeniu viticol, un patinoar și un heliport.